Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу оголосив про перемогу на виборах свого блоку «Лікуд - Наш дім Ізраїль» («Лікуд-Бейтейну»), повідомляє «Гаарець».

Як пише The Jerusalem Post, за підсумками підрахунку 99,8 відсотка бюлетенів блок посів перше місце, отримавши 31 з 120 місць у кнесеті. За словами прем'єра, найближчим часом він приступить до формування «максимально широкої коаліції», до якої мають увійти представники не тільки правих партій, але і лівих, а також центристів.

Зокрема, Нетаніягу вже звернувся до Яіра Лапіда, який очолює партію «Йеш Атід», що посіла друге місце, набравши 19 місць. У «Лікуді» виданню розповіли, що у разі якщо Лапід прийме пропозицію, він може отримати посаду міністра закордонних справ, яку зараз займає лідер «Нашого дому Ізраїля» Авігдор Ліберман.

Тим часом проти прем'єра виступила лідер «Аводи» (15 крісел) Шелі Яхимович, яка також запропонувала «Йеш Атід» сформувати альянс. У партії, що зайняла друге місце на виборах, пообіцяли, що не поспішатимуть з рішенням.

Вибори в кнесет пройшли під знаком посилення правих настроїв в Ізраїлі, що вилилися в антипалестинськю риторику. Ситуацією спробував скористатися Нетаніягу, який створив передвиборний блок з «Нашим домом Ізраїлем», відомим жорсткою позицією відносно палестинських арабів, пише «Lenta.ru».

Як пише «Гаарець», зараз основна боротьба розгорнеться між широкими правим і лівим блоками, сили яких за підсумками виборів опинилися приблизно рівні: 61 крісло у правих і 59 - у лівих. Згідно з оцінкою The Jerusalem Post, обидва блоки отримали по 60 місць. У той же час ЗМІ підкреслюють, що партії Нетаніягу і Лібермана в загальній складності втратили 11 крісел в порівнянні з виборами у 2009 році.

За даними «Гаарець», остаточні підсумки голосування будуть оголошені наступної середи, 30 січня, коли виборча комісія порахує голоси, подані за відкріпними посвідченнями. І все таки, президент Ізраїлю Шимон Перес не має наміру чекати тиждень і вже найближчим часом попросить Нетаніягу сформувати уряд. Незважаючи на це, джерело в «Лікуді» розповіло The Jerusalem Post, що Нетаніягу втратив колишній вплив у партії і від нього можуть вимагати поступитися місцем лідера.

Як повідомляв ForUm, в Ізраїлі завершилося голосування на виборах у кнесет 19-го скликання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192