Росія не може віддати Польщі уламки президентського літака Ту-154, що розбився під Смоленськом, до завершення розслідування авіакатастрофи.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції в Москві за підсумками діяльності російської дипломатії у 2012 році.

«У нас немає абсолютно ніякого бажання створювати якісь проблеми для польського керівництва, для сімей загиблих, для російсько-польських відносин, але це дуже серйозна кримінальна справа, яку відкрито і в Росії, і в Польщі. За нашими правилами, поки розслідування не завершено, остаточно не закрито і не передано до суду, речові докази повинні знаходиться в розпорядженні слідчого», - сказав Лавров, передає «УНІАН».

При цьому він підкреслив, що в РФ цю трагедію сприйняли дуже близько до серця.

Він нагадав, що Польща також не закінчила розслідування причин цієї катастрофи.
За його словами, Росія ще влітку минулого року запропонувала польським колегам почати обговорювати технічні та логістичні аспекти майбутнього транспортування уламків.

У той же час міністр підкреслив, що тиск, який намагається Польща надавати на Росію через Брюссель, не прискорить хід розслідування, яке проходить під особистим контролем президента РФ.

«Слідчі роблять все можливе, щоб діяти швидко», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, у грудні минулого року міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський звинуватив російські власті в невиконанні обіцянки колишнього президента Росії Дмитра Медведєва передати полякам уламки президентського Ту-154, який у 2010 році розбився під Смоленськом.

Польський Ту-154 з делегацією високопоставлених посадових осіб на чолі з президентом Лехом Качиньським розбився під час заходу на посадку літака на аеродромі в російському Смоленську 10 квітня 2010 року.

Авіаційні експерти назвали причиною катастрофи помилки екіпажа, унаслідок яких літак виявився занадто низько над землею, де зачепив крилом дерево. Разом з тим прокуратура - як російська, так і польська - досі не оприлюднили остаточних результатів свого слідства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206