У різні часи влада намагалася відтворити Десятинну церкву, тому єдиний спосіб захистити залишки її стародавніх фундаментів від руйнування - це побудувати над ними дах-плиту на палях, щоб вона у майбутньому могла витримати будь-яке будівництво, не торкаючись пам'яток архітектури. Про це у понеділок в ефірі програми «Особливий формат» на телеканалі «ТВі» розповів співавтор проекту консервації та музеєфікації Десятинної церкви, архітектор Юрій Лосицький.

«Ми бачимо, що є певна воля, починаючи з Петра Могили, Миколи I. Президент Кучма писав (постанови про відродження Десятинної церкви), президент Ющенко писав, Янукович ще не писав, але, напевно, напише. Є політична воля на цих фундаментах щось відновити», - сказав Лосицький.

За його словами, в теорії відтворити Десятинку можна різними шляхами, навіть побудувати її на фундаментах Десятинної церкви 19 століття архітектора Стасова, у цьому випадку старовинні фундаменти Х століття зруйнуються.

«Можна взагалі не забивати палі, а, скажімо, обперти фундаментну плиту на фундаменти, що залишилися від церкви Стасова, адже вони входять в грунт значно глибше (ніж фундамент Десятинної церкви Х ст.)», - запропонував архітектор і привів у приклад відновлення Успенського собору Києво-Печерської лаври, де палі були забиті прямо в його старовинні фундаменти.

«Тому, щоб цього у майбутньому не сталося у випадку Десятинки, над її фундаментами треба побудувати міцну плиту на палях. Гуманно для цих археологічних залишків - закрити їх так, щоб більше ніхто їх не торкався», - вважає Лосицький.

«У всіх цих випадках, крім того, який прийнятий нашим проектом, залишки Десятинної церкви, яких і так залишилося всього нічого, стануть об'єктом будівельного майданчика», - ще раз застеріг архітектор.

Проект консервації та музеєфікації залишків фундаментів Десятинного храму був виконаний творчою архітектурною майстернею «Ю. Лосицький» за замовленням Київської міської державної адміністрації, комунального підприємства «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт».

Архітектурний проект передбачає розчищення і збереження стародавніх фундаментів Десятинної церкви, створення музею, і встановлення над ним даху-плити на спеціальних палях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135