Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов представив проект державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.. на нараді з питань доопрацювання зазначеного проекту держпрограми, яка відбулася під головуванням прем'єр-міністра України Миколи Азарова, повідомляє прес-служба Кабміну.

Як зазначив Прасолов, програмою передбачено шість пріоритетних напрямів. Перший з них - підвищення конкурентоспроможності економіки.

Профільний міністр зазначив, що за цим напрямом повинні бути вирішені такі основні завдання, як забезпечення відповідності податкового навантаження на бізнес реальним можливостям економіки; здешевлення доступу до довгострокових кредитних ресурсів, зниження адміністративних бар'єрів для розвитку бізнесу, а також розвиток малого і середнього бізнесу.

Другий напрям, який особливо виділив глава економічного відомства, є поліпшення інвестиційних умов. Його основні завдання - стимулювання реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, а також стимулювання інвестиційної активності суб'єктів малого підприємництва.

Як зазначив Прасолов, підтримка національного товаровиробника і реалізація політики імпортозаміщення - є третім напрямом. І припускає виконання низки завдань, спрямованих на підтримку підприємств гірничо-металургійного комплексу, легкої та деревообробної промисловості, агропромислового сектора.

За словами міністра, це усунення з внутрішнього ринку неякісної та контрабандної продукції, розвиток торговельної мережі для того, щоб вітчизняні виробники мали більше можливостей для продажу своєї продукції; гармонізація національних стандартів з вимогами ЄС, а також формування державного замовлення на продукцію національних виробників.

Прасолов сказав, що це дозволить досягти реального імпортозаміщення за рахунок збільшення виробництва вітчизняних товарів.

«Четвертий напрям програми - розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Україна має низку виробництв, які сьогодні здатні випускати конкурентоспроможну продукцію. Це - ракетно-космічна галузь, авіаційна промисловість, суднобудівна і низка інших. Ці галузі є великими споживачами продукції інших галузей економіки, в першу чергу - металургійного комплексу. Розвиток таких галузей сприятиме загальному зростанню економіки», - переконаний Прасолов.

Крім того, передбачається збільшення виробництва продукції фармацевтичної галузі та виробництва сільськогосподарської техніки.

Серед основних напрямів міністр виділив структурні реформи в стратегічних секторах.

«Ефективне функціонування промисловості неможливе без вирішення системних проблем у стратегічно важливих секторах, що впливають на всі складові національної економіки», - підкреслив Прасолов.

До таких секторів відносяться державний сектор економіки, інфраструктура і зв'язок, паливно-енергетичний комплекс, житлово-комунальне господарство, будівництво.

За його словами, розвиток зазначених секторів стимулюватиме зростання виробництва в суміжних галузях.

Прасолов зазначив, що програма активізації розвитку економіки побудована таким чином, щоб реалізація державної політики в кожному з визначених у програмі напрямів забезпечувала позитивний ефект для різних галузей економіки.

Наприклад, реалізація оновлення парку вантажних і пасажирських вагонів та реалізація проектів у будівництві збільшить попит на вітчизняний метал. Розвиток авіабудування сприятиме зростанню виробництва в машинобудівній галузі. Зростання виробництва в агропромисловому секторі збільшить платоспроможний попит на сільськогосподарську техніку.

Виділивши шостий напрямок щодо міжнародного співробітництва та розвитку експортного потенціалу, міністр економрозвитку зазначив: «Пріоритетними завданнями для цього напряму є створення розвинутої державної системи підтримки експорту, що включає фінансову підтримку експортерів, допомогу у просуванні вітчизняних товарів на зовнішні ринки через мережу торгово-економічних представництв, захист вітчизняних виробників від недобросовісної конкуренції. Одночасно підвищуватиметься ефективність використання коштів, залучених від міжнародних фінансових організацій».

Таким чином, підсумував Прасолов, програма активізації розвитку економіки повинна забезпечити досягнення двох основних цілей - зростання реального ВВП у 2013 р. не менш ніж на 3% і початок процесу масштабної модернізації виробництва та інфраструктури.

«Без масового впровадження нових технологій, зниження енергоємності виробництва, освоєння нових високотехнологічних виробів неможливо виконати завдання, поставлені Президентом України, - забезпечити прискорене зростання національної економіки», - резюмував міністр економічного розвитку і торгівлі України.

Як повідомляв ForUm, Уряд України планує до 10 лютого затвердити Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252