Президенти України і РФ Віктор Янукович і Володимир Путін ведуть переговори щодо ціни на газ у контексті поглиблення стратегічного партнерства.

Про це міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав на прес-конференції в Москві за підсумками діяльності російської дипломатії у 2012 році, відповідаючи на запитання, - можна очікувати прориву у відносинах двох країн, чи продовжаться безрезультатні переговори щодо ціни на газ.

«Що очікує російсько-українські відносини? Можна, звичайно, охарактеризувати їх головний зміст, як ви висловилися, «безплідні переговори про ціну на газ». Але ж це - частина наших домовленостей, і домовленості потрібно виконувати», - сказав Лавров.

«Компанії, міністерства енергетики, глави урядів і президенти двох країн займаються цими питаннями не в утилітарному плані - ціна буде така або така, а в контексті більш широкому - в контексті розуміння, як нам поглиблювати наше стратегічне партнерство з Україною», - додав він, повідомляє «УНІАН».

За його словами, торік у Ялті було підписано Декларацію про утримання стратегічного партнерства.

Лавров зазначив, що саме в цьому контексті розглядаються і практичні питання взаємодії у сфері енергетики, де повинна бути не тільки ціна на газ, а також взаємодія у сфері промислової кооперації та інших областях.

«Думаю, насиченість наших відносин буде поглиблюватися, а чим більш насичені відносини, тим більше виникає практичних питань, які потрібно вирішувати, і ціна на газ - це одне з цих питань, але не найголовніше», - сказав Лавров.

Він вважає, що найголовніше - використовувати переваги двох країн в умовах конкурентного світу.

«Звичайно, ми вітатимемо присутність України в інтеграційних процесах, які йдуть на просторі СНД. Це абсолютно природно, використовувати ті порівняльні переваги у господарському комплексі, інфраструктурному комплексі, логістичному, транспортному сенсі, які були створені, коли ми були частиною однієї держави», - сказав глава МЗС Росії.

Нагадаємо, 22 січня віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко в Москві провів робочу зустріч з головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206