Депутат від фракції Партії регіонів, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Євген Царьов переконаний, що підвищення податку на землю сприятиме децентралізації влади в державі.

«Якщо Міністерство фінансів не підвищить податок на землю найближчим часом, то це ініціюватиме профільний парламентський комітет чи навіть я особисто, як його член. Головний мотив такого рішення - цей податок повинен наповнювати місцеві бюджети, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах світу, включаючи латиноамериканські або африканські, де земельний податок є одним з ключових наповнювачів бюджетів регіонів», - говорить політик.

За його словами, зараз на тлі недооціненої землі місцеві громади є заручниками державних субвенцій. «На тлі заниженого податку на землю українські громадяни не мають коштів фактично ні на що, вони чекають державних субвенцій. Це все одно, що піраміда стоїть на вершині. Мені доводилося спілкуватися із землевласниками, які, крім роботи на землі, часто є місцевими благодійниками, за свої гроші вони ремонтують школи, дороги. Замість цього вони повинні платити справедливі податки, а ці завдання - виконувати місцеві органи влади», - додає Царьов.

Він також висловив переконання, що підвищення податку на землю сприятиме децентралізації влади в державі. «Наявність достатніх коштів, у тому числі за рахунок податку на землю, сприятиме тому, що місцеві громади будуть менш залежні від Києва, районного чи обласного центру, від субвенцій. Вони будуть більш самостійні у прийнятті локальних рішень, а це вже реальний шлях не до декларованої, а до реальної децентралізації», - резюмував нардеп.

Нагадаємо, Мінфін підготував зміни до Податкового кодексу, яким запропонував переглянути ставки плати за землю з 1 січня 2014 року, підвищивши їх.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241