Експерти виступають за введення диференціації тарифів на житлово-комунальні послуги в залежності від доходів громадян.

«Враховуючи нинішні ціни на енергоносії, очевидно, що рано чи пізно нам доведеться підвищувати тарифи для населення. Але оскільки майнове і прибуткове розшарування між різними верстами в Україні досить серйозне, то було б досить логічно встановити відповідні схеми формування тарифів, коли заможні люди повинні платити більше, ніж бідні», - вважає екс-народний депутат, член комітету з питань будівництва, містобудування, житлово -комунального господарства та регіональної політики Сергій Майборода.

Паралельно з прив'язкою до доходів, на його думку, слід змінити алгоритм формування тарифів залежно від обсягів спожитих послуг.

«Тут уже питання соціальної справедливості, адже сьогодні власники великих приміщень, які на практиці споживають більше і тепла, і води, платять однаковий тариф з власниками однокімнатних квартир. Держава компенсує різницю в тарифі і для перших, і для других, а має бути економічно обґрунтований тариф і для заможних, і для менш багатих українців», - вважає експерт, відмічаючи необхідність контролю на місцях за реалізацією введення диференційованих тарифів у життя.

При цьому, на його переконання, у майбутньому з досягненням високих темпів економічного розвитку, можна буде скасувати прив'язку комунальних тарифів до доходів громадян.

Екс-народний депутат, член комітету з питань соціальної політики та праці Олександр Бондарчук погоджується, що в питанні формуванні тарифної політики на житлово-комунальні послуги в першу чергу має стояти на порядку денному стан доходів громадян.

«Треба робити щось на зразок прогресивного податку: багаті платять за бідних. Не повинно бути зрівнялівки, коли і ті, й інші платять однаково. Потрібно враховувати майновий стан і обсяги спожитих послуг, якщо є багатоповерховий будинок - плати більше, а якийсь мінімальний обсяг спожитих послуг повинен йти за одним тарифом», - вважає екс-політик.

Нагадаємо, минулого тижня прем'єр-міністр заявив, що Україна готова піти на диференційоване підвищення тарифів на комунальні послуги для населення для досягнення компромісу з Міжнародним валютним фондом.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274