Управління перспективних дослідницьких проектів міністерства оборони США запустило програму з розробки глибоководних спливаючих сховищ UFP.

Такі сховища передбачається використовувати для оперативного забезпечення кораблів ВМС США необхідними витратними матеріалами, запчастинами або технікою. Остаточне коло завдань для нових систем поки не визначене.

Передбачається, що глибоководні сховища являтимуть собою автономні незаселені підводні апарати, здатні роками перебувати на океанському дні. У затопленому положенні ці апарати, здатні витримувати тривалий вплив колосального тиску води, перебуватимуть у сплячому режимі, проте під час отримання сигналу з корабля або підводного човна - прокидатися і спливати.

За оцінкою DARPA, приблизно половина дна земних океанів знаходиться на глибині більше чотирьох кілометрів. Розташування сховищ на такій глибині гарантує скритність і важкодоступність для супротивника або дайверів-аматорів. Розподіл глибоководних сховищ можна буде робити як за допомогою кораблів, так і з підводних човнів, що забезпечить додаткову скритність.

Серед завдань, які вирішуватимуть глибоководні сховища - доставка пального, запчастин на кораблі ВМС. Крім того, розглядається можливість використання їх як рятувальних капсул в екстрених ситуаціях. Нарешті, такі пристрої можуть нести в собі розвідувальну апаратуру - після спливання на поверхню сховища відкриватимуться, а з них вилітатимуть одноразові або багаторазові безпілотні апарати розвідки або зв'язку, пише «Lenta.ru».

За даними DARPA, глибоководні капсули не будуть використовуватися для зберігання озброєння і дорогої військової техніки, так що в разі їх пошкодження і непрацездатності фінансовий збиток буде мінімальним.

Перш ніж почнеться створення першого прототипу глибоководного сховища, необхідно вирішити низку технічних завдань. Зокрема, йдеться про захист корисного навантаження сховищ від тиску, створення довготривалих джерел енергії для забезпечення багаторічного сплячого режиму, а також пристроїв зв'язку, здатних передавати сигнал у товщі води на великі відстані.

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223