У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2051, яким пропонується надати право релігійним організаціям створювати навчальні заклади.

Про це йдеться у проекті закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо права релігійних організацій засновувати навчальні заклади)», текст якого опублікований на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, зокрема, до закону про освіту, і затвердити, що навчальні заклади можуть створюватися не тільки органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, але і релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку.

Згідно з положеннями законопроекту, релігійні організації можуть засновувати як вузи і ПТУ, так і школи та дошкільні навчальні заклади.

Крім того, пропонується встановити, що потреба у вищих навчальних закладах державної форми власності та їхня мережа визначається Кабінетом Міністрів.

У той же час, у чинній редакції закону про освіту зазначається, що потреба у вищих навчальних закладах визначається урядом незалежно від їхньої форми власності.

Законопроектом також пропонується встановити, що потреба у навчальних закладах, заснованих релігійними організаціями, і їхня мережа визначається органами управління відповідних релігійних організацій-засновників.

«Метою законопроекту є законодавче забезпечення конституційного права віруючих громадян на виховання їхніх дітей у відповідності з їхніми релігійними переконаннями, у тому числі у навчальних закладах різних освітніх рівнів», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217