В Ізраїлі почалося голосування на загальних виборах у Кнесет 22 скликання. На місця у парламенті претендують 34 партії. Вперше в історії громадяни Ізраїлю зможуть спостерігати за підрахунком голосів у режимі реального часу на сайті уряду, передає «ВВС».

Попередні соціологічні опитування пророкують, що нинішній прем'єр-міністр країни та лідер правоцентристської партії Лікуд Біньямін Нетаньяху збереже за собою прем'єрське крісло.

«Я не сумніваюся, що в останній момент багато людей вирішать підтримати альянс Лікуд - Наш дім - Ізраїль. У мене хороше передчуття. Наостанок я звертаюся до кожного громадянина, який прийде до урни для голосування: вирішіть, за що ви будете голосувати: за розколотий і слабкий Ізраїль чи за об'єднаний і сильний Ізраїль», - сказав Нетаньяху в одному із останніх виступів своєї передвиборчої кампанії.

Популярність Бібі, як і раніше, дуже висока, і, швидше за все, йому і належить створювати нову правлячу коаліцію. Питання у тому, які партії він у неї запросить. Аналітики майже не сумніваються, що головним партнером Лікуда по коаліції стане партія Наш дім - Ізраїль Авігдора Лібермана.

За прогнозами, цей альянс може зайняти до 32 місць у парламенті. А разом з підтримкою інших партій правого блоку правляча коаліція може розраховувати, щонайменше, на 63 парламентських крісла зі 120.

Основним суперником Нетаньяху і Лібермана експерти називають партію Бейт Йєхуда, очолювану бізнесменом-мільйонером, колишнім головою адміністрації Нетаньяху Нафталі Беннеттом. Беннетт відомий своїми ультраправими поглядами. Він виступав за більш масштабну анексію на Західному березі річки Йордан. Він також відкидає ідею співіснування двох незалежних держав як шлях до вирішення палестино-ізраїльського конфлікту. Згідно з соцопитуванням, Бейт Йєхуда може зайняти до 14 місць і стати третьою за величиною силою у Кнесеті.

Партії Авода, яка втратила свої позиції останнім часом, аналітики, тим не менше, пророкують 18 місць і віддають друге місце у списку основних претендентів. Лідер партії праці Шелі Яхимович вже заявила, що Авода не вступить у коаліцію, керовану Нетаньяху.

Нова світська партія Еш Атід («Є майбутнє») під керівництвом популярного телеведучого Яїра Лапіда, а також центристська партія Ха-Тнуа («Рух»), очолювана колишнім міністром закордонних справ Ципі Лівні, за прогнозами, теж подолають необхідний бар'єр і займуть місця у парламенті .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184