При отриманні спадщини від члена сім'ї першого ступеня споріднення вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, повідомляє прес-служба Міністерства доходів і зборів України.

Фізична особа, яка отримує спадщину від члена сім'ї другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Якщо ж майно успадковує фізична особа, яка має статус дитини-сироти, але якій виповнилося 18 років, від члена сім'ї другого ступеня споріднення, то вартість об'єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

У Міністерстві нагадали, що особа у разі досягнення нею повноліття втрачає статус дитини, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Неповнолітньою вважається дитина віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

Згідно з пп.14.1.263 п.14.1 ст.14 розділу I Податкового кодексу України членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340