В Україні з квітня 2013 року будуть внесені зміни в умови ліцензування аптек.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході прес-конференції заявив голова Державної лікарської Служби Олексій Соловйов.

Зокрема, в Україні мають намір поліпшити якість обслуговування аптек. З цією метою розроблені наступні норми:

- Анулювання ліцензій з виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або ж збуту свідомо фальсифікованих лікарських засобів;

- Забезпечення умов вільного доступу до аптеки людей з обмеженими фізичними можливостями: обладнання входів пандусами або підйомною платформою;

- Обов'язкове надання провізорами повної і достовірної інформації про наявність препаратів з аналогічною діючою речовиною, формою продажу і дозування більш дешевих ліків.

Крім того, за словами Соловйова, аптеки не зможуть відкриватися «двері в двері».

«Для нових аптек буде встановлена ​​ норма пішохідної доступності, тобто у містах з населенням менше 1 млн чоловік відстань між аптеками має бути не менше 500 м, 1 млн і більше - 300 м», - уточнив чиновник.

Для розвитку аптечної мережі у сільській місцевості підприємців законодавчо зобов'яжуть на кожні 10 аптек відкрити одну в сільській місцевості.

«Це може бути збитково, але, маючи 10 дохідних пунктів, відкрити одну аптеку в селі, думаю, не складе проблем», - сказав Соловйов.

Ще одне важливе нововведення – це заборона продажу лікарських засобів дітям до досягнення ними 16-річного віку. Ця норма стосуватиметься рецептурних препаратів.

У майбутньому також планується ввести в законодавче поле інтернет-аптеки. Ліцензію на діяльність вони зможуть отримати, маючи відповідні персонал, обладнання, склади тощо.

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров закликав контролюючі органи і місцеву владу відбирати ліцензії у аптек, які реалізують ліки за цінами вище референтних.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

728