Плани уряду про підвищення частки безготівкових розрахунків в економіці вже найближчим часом почнуть втілюватися в життя. Нацбанк вже практично визначився з сумою, якою будуть обмежені розрахунки готівкою. Нагадаємо, що мета введення таких лімітів, по-перше, прискорення і спрощення грошових розрахунків, і, по-друге, боротьба з тіньовою економікою і нелегальними доходами.

«Це дуже простий взаємозв'язок, - стверджує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Чим більше грошей піде через банківські рахунки, тим простіше буде контролювати тіньові доходи. Відповідно, тим більше податків надійде до скарбниці». Скорочення обсягу готівки в економіці є спільною стратегією для всіх європейських країн. У Європі в середньому частка готівки у грошовій масі сьогодні не перевищує 5-6%. У той же час в Україні з використанням готівкових коштів здійснюється три чверті всіх грошових операцій - від купівлі продуктів у супермаркеті до автомобілів і нерухомості.

Зараз обсяги готівки на руках у населення досягають критичної точки. За оцінками більшості експертів, вони перевищують 200 млрд грн і близько $50-70 млрд іноземної валюти. Більш точні цифри ніхто вказати не може, однак ця сума постійно збільшується. Відповідно, економіка, яка потребує ліквідності, недоотримує величезні кошти. Крім того, банкіри зазначають, що обслуговування готівкових грошей є надзвичайно дорогим. Основними витратами установ є витрати на перевезення готівки, цінностей, охорону та інкасацію.

Згідно з розрахунками Нацбанку, збільшення обсягів безготівкових розрахунків в економіці на 10% забезпечує додатковий приріст ВВП на 1,5% на рік. Експерти зазначають, що скорочення обороту готівки в економіці також вплине і на вартість ресурсів для споживачів.

«Чим більше коштів перебуває у безготівковому обороті, тим дешевше фінансовий ресурс обходиться банкам,- підкреслює Олександр Охріменко. - Отже, банкіри можуть запропонувати населенню більш дешеві банківські продукти. Коли ми киваємо у бік Західної Європи і говоримо, що в Данії або Швеції дуже низькі ставки по кредитах, ми забуваємо про те, що готівки там «ходить» мало, основна маса коштів перебуває на банківських рахунках. Простіше кажучи, українські банки у порівнянні з європейськими зараз знекровлені, їм нічим здешевити кредити. Якщо хоча б третя частина грошей перекочує з-під матраців у банки, процентні ставки за позиками почнуть знижуватися. Звичайно, на це потрібно не один місяць, але рухатися у даному напрямі необхідно».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257