Конфлікт у Малі може призвести до тяжких гуманітарних наслідків. Таку думку висловив сьогодні голова Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон на прес-конференції, присвяченій відкриттю зимової сесії цього найбільшого політичного форуму Європи.

«Я як французький депутат підтримую інтервенцію Франції у Малі з метою відновити територіальну цілісність країни і зупинити поширення тероризму, - підкреслив спікер ПАРЄ. - Малійська криза може призвести до тяжких гуманітарних наслідків». На думку Міньона, через загострення конфлікту у цій африканській республіці у сусідні з нею країни, а також у південну частину Європи може хлинути потік мігрантів, які таким чином намагатимуться врятуватися від ісламістів, які відступають під натиском французьких військових і малійських сил безпеки, передає «ИТАР-ТАСС».

Раніше на засіданні Бюро ПАРЄ було ухвалене рішення провести термінові дебати щодо ситуації у Малі та Алжирі.

Конфлікт у Малі вибухнув навесні 2012 року, коли група військових підняла збройний заколот у Бамако. Путчем скористалися туареги і збройні угруповання ісламістів, що діють на півночі країни. Вони швидко взяли під контроль і продовжують утримувати велику територію з центром у Тімбукту.

У січні Франція почала контртерористичну операцію у Малі. У республіку були перекинуті майже 2 тис. військовослужбовців і техніка. Минулого тижня французи разом з малійськими силами безпеки почали просування на північ, щоб вибити ісламістів із захоплених ними міст.

Тим часом Африканська міжнародна місія з підтримки Малі (АФІСМА) розгортається у цій західноафриканській державі у відповідності з санкцією Ради Безпеки ООН. У рамках цього мандата військовослужбовці АФІСМА нададуть допомогу урядовій армії у боротьбі з бойовиками радикальних угруповань. До кінця січня у Малі повинні прибути ще 2 тис військових зі складу АФІСМА.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234