Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який набув чинності з 1 січня 2013 року, може бути замінений на податок на багатство і предмети розкоші.

Відповідна ініціатива міститься в проекті закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування багатства і предметів розкоші», розробленого Міністерством фінансів і оприлюдненого на його сайті.

Відомство пропонує перейменувати ст. 265 Податкового кодексу в «Податок на майно, відмінне від земельної ділянки» та викласти її в новій редакції, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з документом, Мінфін пропонує оподатковувати квартири вартістю понад 1 тис. розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП, 1147 млн грн), встановленої законом на 1 січня звітного року, загальна площа яких перевищує 200 кв. м; дачні, садові будинки, котеджі, житлові будинки садибного типу вартістю понад 2,5 тис. МЗП, загальна площа якого перевищує 500 кв. м.

У разі наявності у платника податку кількох об'єктів, оподаткуванню підлягають об'єкти вартістю більше 3 тис. МЗП, загальна площа яких перевищує 600 кв. м.

Законопроект також передбачає стягування податку і з нежитлових приміщень, зокрема, підлягають оподаткуванню приміщення, що знаходяться у власності у одного платника податків, вартість яких - понад 2 тис. МЗП і загальна площа яких перевищує 500 кв. м.
При цьому відомство пропонує встановити ставку податку в розмірі 0,5% від оціночної вартості об'єкта нерухомості, при цьому вона не повинна бути менше суми податку, розрахованого за ставкою в розмірі 2% від МЗП (на сьогоднішній день - 22,94 грн) за 1 кв. м загальної площі об'єкту.

Як і раніше не підлягатимуть оподаткуванню житлові об'єкти, що перебувають у власності держави та територіальних громад, розташовані в зонах відчуження і обов'язкового відселення, житлові об'єкти, в яких працюють дитячі будинки сімейного типу, проживають сім'ї опікунів, гуртожитки та ін.

Як повідомлялося, в Україні з 1 січня 2013 року набула чинності ст. 265 Податкового кодексу, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому розмір податку на житло визначається виходячи з житлової площі, а не загальної.
Раніше Кабінет Міністрів України на виконання доручення Президента Віктора Януковича зареєстрував у парламенті законопроект, що передбачає стягування податку на нерухомість із загальної площі квартири, а не з житлової. Проте пізніше було вирішено, що розглядати законопроект про розрахунок податку на житло за загальною площею парламенту слід в прив'язці до законопроекту про введення податку на багатство для фізичних осіб.

Після цього 15 січня Мінфін оприлюднив на сайті проект закону, який передбачає внесення змін до зазначеної статті Податкового кодексу України, згідно з яким пропонується стягувати податок на нерухомість із загальної площі квартири, а не з житлової.

Як повідомляв ForUm, податок на нерухомість платитимуть як фізичні, так і юридичні особи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

375