За результатами референдуму, що відбувся 20 січня в Австрії, виборці підтримали збереження армійської служби за призовом. За те, щоб молоді люди в обов'язковому порядку продовжили віддавати обов’язок батьківщині, проголосували 60% учасників голосування, які прийшли на дільниці. Явка склала 59%, повідомляє агентство EFE.

Рішення австрійців йде врозріз із загальноєвропейською тенденцією до професіоналізації армії, зазначають експерти.

У країні істотного поширення набула альтернативна служба. Молоді люди віддають обов’язок батьківщині, працюючи в лікарнях та притулках, доглядаючи за старими. Перед голосуванням в австрійському суспільстві обговорювалося, чи вистачить соціальним службам працівників, якщо скасувати призов.

На думку консерваторів, без обов'язкового залучення молодих людей Австрія виявиться беззахисною у разі природних чи техногенних катастроф. Соціал-демократи, навпаки, наполягали, що армія марна на тлі таких загроз XXI століття, як тероризм і кіберзлочинність, пише «РБК».

Поразку лівих експерти називають поганим знаком для них на тлі наближення парламентських виборів. За законами Австрії, строкова служба солдата триває шість місяців, альтернативний її варіант - дев'ять. Альпійська країна захищає себе сама, не будучи членом НАТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213