З початку року понад 300 громадян України не змогли перетнути державний кордон і виїхати з країни через неналежне оформлення документів, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби.

Згідно з повідомленням, у період туристичних сезонів Держприкордонслужба постійно інформує громадян про правила виїзду дітей за кордон і необхідність правильно оформляти документи, готуючись до поїздки.

«Це обумовлено тим, що багато батьків безвідповідально ставляться до подорожей зі своїми малолітніми дітьми. Проте останнім часом дорослі почали недостатньо займатися і своїми власними документами, необхідними для перетину державного кордону», - йдеться в повідомленні.

Переважна більшість відмов у пропуску сталася через недійсні документи, їх відсутність, закінчення терміну дії паспорта і технічної несправності документа.

Варто також зазначити, що у 2012 році співробітники Держприкордонслужби не пропустили майже 9 тисяч українців, з яких більше 6,3 тисячі осіб намагалися виїхати з України за недійсними документами. Так, через відсутність відповідного вікового фото у внутрішніх паспортах прикордонники часто змушені відмовляти у пропуску громадянам України, які направляються в Російську Федерацію і Республіку Білорусь.

У Держприкордонслужбі нагадали громадянам України, що право для перетинання державного кордону надають наступні документи:
паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
дипломатичний паспорт;
службовий паспорт;
посвідчення члена екіпажу;
посвідчення особи моряка;
проїзний документ дитини, а також інші документи на право перетину кордону, передбачені діючим законодавством та міжнародними договорами України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201