Сільгоспкооперації є дієвим механізмом підвищення конкурентоспроможності дрібно- і середньотоварних виробників. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Розвиток кооперативного руху і підтримка його з боку держави є необхідною умовою відродження українського села. І світовий досвід підтверджує, що саме завдяки об'єднанню в кооперативи дрібно- і середньотоварні виробники можуть підвищити конкурентоспроможність своєї продукції. Тому інтерес селян до таких об'єднань поступово зростає. Так, за минулий рік кількість сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів збільшилася майже на 80 одиниць», - підкреслив Присяжнюк.

За його словами, лідерами залишаються Житомирська область, де функціонують 104 обслуговуючі кооперативи, а також Вінницька - 84, Івано-Франківська - 67 і Крим - 64. Найбільше налічується молочних, плодоовочевих і кооперативів з обробки землі.

Керівник відомства підкреслив, що держава робить все можливе, щоб мотивувати селян об'єднуватися в кооперативи. Зокрема, Верховною Радою прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», який визначає особливості економічних основ діяльності сільськогосподарських кооперативів і створює умови для зменшення податкового навантаження на них. Днями цей закон підписав Президент України Віктор Янукович.

«Також держава забезпечила збереження права власності на майно кожного члена кооперативу і справедливий розподіл заробленого. Але головне - кожен учасник кооперативу може отримати необхідні послуги за оптимальною ціною і зробити свою роботу більш економічною й організованою», - підкреслив Присяжнюк.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що у 2013 році одним з основних завдань стане відродження сільських територій шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270