Розслідування кримінальної справи за фактом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе не завершено в частині встановлення замовників злочину.

Про це заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання журналістів.

«Щодо Гонгадзе - все, що змогли зробити слідчі, вони зробили... Таким чином щодо Гонгадзе справа теж не стоїть на місці. Справу кримінальну не завершено в частині єдиного питання: є ще замовники чи ні», - сказав Пшонка, передає «УНІАН».

Як повідомлялося, вбивство Георгія Гонгадзе було скоєно восени 2000 року.

15 березня 2008 р. Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

Ще один обвинувачений - Олексій Пукач - перебував у розшуку з 2005 року. 21 липня 2009 р. у селі Молочки Чуднівського району Житомирської області Пукача було затримано.
Печерський райсуд Києва з квітня 2011 року в закритому режимі розглядає справу за обвинуваченням Пукача у вбивстві Гонгадзе.

За даними Генпрокуратури, досудовим слідством встановлено, що обвинувачений, будучи посадовою особою, на виконання наказів і вказівок міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка та інших посадових осіб, кримінальна справа відносно яких розслідується в окремому провадженні, у травні-вересні 2000 року перевищив владу і свої службові повноваження щодо громадського діяча Олексія Подольського та журналіста Гонгадзе і 17 вересня 2000 скоїв умисне вбивство останнього.

Крім того, у липні 2003 року Пукач, зловживаючи своїм службовим становищем, дав протиправну вказівку підлеглим працівникам міліції знищити офіційні документи, у тому числі про незаконне зовнішнє спостереження за Гонгадзе, внаслідок чого надав перешкоду органам досудового слідства в розкритті зазначеного вбивства.

Пукач частково визнав свою провину у скоєних злочинах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

277