Екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко намагається уникнути кримінальної відповідальності у справі про порушення в діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України». Таку думку висловила державний обвинувач Марина Капінос, коментуючи чергове судове засідання у справі ЄЕСУ, повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

«Як ви бачили, ситуація знову не змінилася. Суд був змушений знову перенести розгляд справи у зв'язку з неявкою підсудної, яка більше 9 місяців не з'являється до суду, не хоче відповідати на запитання прокурорів, не хоче давати жодних пояснень з приводу матеріалів кримінальної справи. Створюється враження, що підсудна боїться судового процесу, як вогню», - сказала Капінос.

Вона зазначила, що таке тривале ігнорування суду говорить про бажання уникнути кримінальної відповідальності.

Щодо закидів захисту стосовно нібито рішення Верховного суду про закриття справи, держобвинувач зазначила, що ніяких реабілітуючих рішень суд не приймав.

«Я ще раз це підкреслюю і вважаю, що захист розраховує на те, що звичайна людина не буде вишукувати ці судові рішення», - повідомила прокурор.

Нагадаємо, у жовтні 2011 року Служба безпеки України порушила проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко кримінальну справу за переведення боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

За інформацією прес-центру СБУ, Тимошенко «звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн ​​грн, розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн грн податку на додану вартість, службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».

Тимошенко у 1995-1997 роках очолювала корпорацію ЄЕСУ.

У той же час захист наполягає, що справа Тимошенко щодо діяльності ЄЕСУ була закрита у 2005 році законно, і це підтвердив Верховний суд України.

19 вересня 2012 р. Господарський суд Києва задовольнив позов Міноборони Росії у справі щодо боргу ЄЕСУ. Суд зобов'язав Кабмін повернути Міноборони РФ 3,1 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

475