Сьогодні всі православні відзначають свято Водохреще, яке прийнято також називати Богоявленням. Згідно з повір'ям, цього дня у річці Йордан Ісус Христос прийняв хрещення, під час якого вперше явилася світу Пресвята Трійця.

У цей день відбувається велике освячення води. Вважається, що на Водохреще вона має особливу цілющу силу. Багато віруючих людей відправляються 19 січня в церкву послухати службу й освятити воду. А деякі слідують стародавнім, усталеним традиціям і наважуються зануритися в крижану воду прямо під відкритим небом. Більшість з них вірять, що занурення у воду на Водохреще за подобою Спасителя - це свого роду символ духовного очищення.

Щорічно з цієї нагоди відкривають спеціальні купелі, де і здійснюється обряд освячення води, а всі бажаючі православні можуть долучитися до зимового купання. Сьогодні в Києві також пройдуть заходи, приурочені до свята. О 12:00 освячення води почнеться на Оболонській набережній біля Свято-Покровського собору Української православної церкви, а о 14:00 - в парку культури і відпочинку «Гідропарк».

Пам'ятаючи про те, що є чимало охочих зануритися у водохресну ополонку, ForUm вирішив дізнатися у фахівців, яких правил варто дотримуватися, щоб ініціатива підтримати давню традицію згубно не позначилася на здоров'ї.

З особистого досвіду

Олександр, морж із трирічним стажем, розповідає, що вперше вирішив скупатися в ополонці, коли на вулиці було -19 градусів. З тих пір традиційно на Водохреще занурюється тричі з головою в джерело. «А з минулого року вирішив ввести для себе ще одну новинку: купатися в ополонці вже і в свій день народження», - ділиться він.

«Передати відчуття, які випробовуєш, коли заходиш у воду, просто неможливо. Це потрібно самому відчути. Під час занурення просто дух захоплює. Після того як почав моржувати, жодного разу не хворів. Повірте, якщо хтось зважиться викупатися взимку в якомусь джерелі, не відмовиться від цього заняття ніколи. Раджу всім спробувати. Повірте, всі хвороби після цього залишаться позаду», - розповідає Олександр.

Не нашкодь

Подібними історіями діляться і багато інших людей, які не побоялися скупатися в ополонці у водохресний мороз. І все таки, за словами медиків, не варто зриватися з місця і кидатися у вир з головою, щоб зцілитися. Зимове купання - досить специфічна процедура, і приймати її можна далеко не всім.

«Усе залежить від стану серцево-судинної системи людини. Я знаю, що серед моржів є багато людей, які раніше страждали від гіпертонії. Якщо ця хвороба на початковій стадії, то, в принципі, процедури зимового купання можуть бути і не небезпечні. Але якщо у людини задишка, коли вона піднімається на 2-3-й поверх, часто щемить у грудях, тоді, звичайно, не варто ризикувати, тому що це може загострити ішемічну хворобу серця», - каже головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

За його словами, утриматися від подібного роду водних процедур однозначно необхідно також людям з гострими захворюваннями, підвищеною температурою тіла, при загостренні хронічних захворювань, людям з гіпертонічною хворобою другої і вище стадії, при важких хронічних захворюваннях нирок, бронхо-легеневої системи, а також при деяких системних захворюваннях: наприклад, при тяжкому перебігу цукрового діабету. Але навіть у тому випадку, якщо ви вважаєте, що абсолютно здорові, перед походом до хресної купелі фахівці настійно рекомендують проконсультуватися з лікарем. На цьому акцентують увагу не лише медики, але й представники МНС.

Необхідно, щоб похід до водойми, з метою викупатися й оздоровитися, був спланований. Організм потрібно готувати до цього поступово, адже залізти в крижану воду - це емоційний стрес. Як зазначає медик, потрібно ще з літа починати загартовуватися, дотримуючись двох основних принципів: поступовості й систематичності.

«Починати варто з домашніх обливань ступень, а потім повністю ніг, умивання холодною водою, обливання по пояс. Поступово привчати себе до контрастного душу, а потім перейти до обливання холодною водою повністю. І тільки потім вже можна говорити про купання у водоймі», - рекомендує Стойка.

А ось малюкам дошкільного віку, а то і до досягнення підліткового, медики взагалі не рекомендують долучатися до екстремального купання. «Для організму дитини - це дуже велике навантаження. У дітей вища теплопровідність тіла, тому вони швидко втрачають тепло. Для них саме ось ця поступовість і систематичність в загартовуванні важлива навіть більше, ніж для дорослих», - говорить Отто Стойка.

Рятувальники нагадують: «Якщо ви все таки купаєтеся з дітьми, то вони обов'язково повинні бути під наглядом».

Сухий закон

Думка про те, що, перед тим як зайти у воду, варто прийняти «сто грам» для хоробрості - помилкова. Вживати алкоголь перед купанням в ополонці категорично забороняється.
 
Говорять про це і медики, і досвідчені «моржі». Спиртне тільки підсилює контраст температурних режимів. За словами головного лікаря Київського міського центру здоров'я, алкоголь впливає на судини, розширюючи їх, тоді як під час купання їм властиво звужуватися. «Тому людина може швидко переохолоджуватися. Можуть трапитися якісь місцеві обмороження, адже в нетверезому стані не так адекватно відчувається холод. Звичайно, якщо людина середнього віку і у неї немає проблем із серцево-судинною системою, вона виживе після цього, але у багатьох подібні експерименти можуть викликати загострення яких-небудь захворювань, напад стенокардії або гіпертонії», - пояснює лікар.

Правила «легкої пари»

Як і в будь-якій справі, міру потрібно знати і в зимовому купанні. Фахівці зазначають, що новачкові вистачить звичайного контакту з водою: зануритися і вийти на сушу. Медики радять, щоб процедура тривала не більше 3-5 секунд. Занурюватися у воду з головою чи ні - вирішувати вам. Але поспішних рішень приймати не варто. «Якщо чогось побоюєтеся, краще зайти до пояса або по груди», - радить Отто Стойка.

Небезпеку занурення у воду з головою відмічають і рятувальники. «Занурюватися краще по шию, не намочуючи голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку», - рекомендують вони. Як розповіли нам у прес-службі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, заходити у воду потрібно повільно й обережно, по черзі і на таку глибину, щоб відчувати дно. Також бажано уникати великого скупчення людей. «Однозначно не можна пірнати у воду», - додають фахівці держвідомства і наполягають на тому, щоб прихильники водохресного обряду все таки не нехтували своїм здоров'ям і не знаходилися довго в купелі.
 
Рекомендується перебувати в ополонці не більше однієї хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму. Перед купанням варто розігріти тіло, зробити розминку або пробіжку; роздягнувшись, помахати руками, зробити декілька присідань, нахилів. Але зазначають, що в цій справі важливо не перестаратися. «Тіло повинне бути гарячим, але не пітним», - пояснюють у МНС України.

Виходячи з води, бажано не стояти босими ногами на снігу чи промерзлій землі, а підстелити щось. Після купання потрібно якнайшвидше одягнутися в теплий, сухий і зручний одяг. Краще, якщо на ньому буде якомога менше застібок і ґудзиків. Потім, по можливості, варто відправитися в тепле приміщення, де вже можна випити гарячого чаю або кави. Медичних обмежень у цьому питанні немає.

Взяти до відома

Укотре МНСники зазначають, що купатися потрібно лише у спеціально відведених для цього місцях. Інакше, здавалося б, блага справа може закінчитися плачевно. «Несанкціоновані місця небезпечні тим, що невідомо - яким може виявитися там дно. Крім того, можливі підводні течії.
 
На цих купальнях не чергують ні рятувальники, ні працівники «швидкої», тому потерпілому можуть не встигнути надати своєчасну допомогу», - зазначають у прес-службі Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На санкціонованих купальнях все це передбачено.
Знаючи про те, що, незважаючи ні на що, все таки знайдуться охочі купатися у власноруч зроблених ополонках, рятувальники нагадують про правила надання першої допомоги потерпілим. «Якщо ви побачили, що людина починає тонути або їй у воді стає зле, насамперед варто зателефонувати за телефоном «101» і повідомити про подію. Щоб уникнути паніки потерпілого, потрібно крикнути, що ви йдете йому на допомогу», - пояснюють фахівці.

За їхніми словами, щоб наблизитися до ополонки, необхідно повзти, широко розкинувши руки. Бажано підкласти під себе лижі, фанеру або дошку, щоб збільшити площу опори. Як пояснюють рятувальники, чим вона більша, тим менше ймовірності провалитися під лід.

«До ополонки близько підповзати не можна, тому що той, хто рятує, може сам опинитися у воді. Потім на відстані 3-4 метрів закинути людині, що знаходиться у воді, предмет, за який їй потрібно вхопитися. Це може бути ремінь, шарф, санки, дошка та інше. Після чого почати її витягати на сушу», - дають пораду в держслужбі.

У випадку, якщо ви перебуваєте у воді разом з потопаючим, потрібно обережними рухами обхопити його за шию або навіть схопити за волосся, вийнявши на поверхню голову.

«Не варто робити різких рухів. Наповзаючи на лід, збільшуючи площу опори грудьми або спиною, потрібно вибиратися з води. Насамперед, на сушу повинен вибратися той, хто рятує», - роз'яснюють вони.

Напередодні свята, щоб уникнути надзвичайних ситуацій, рятувальники не лише розповіли, а й продемонстрували, як правильно потрібно поводитися на воді.

Купатися чи ні, кожен вирішує сам. От тільки не нехтуйте порадами фахівців. Часом найменша помилка може призвести до непоправного. Не забувайте про традиції, але й себе бережіть!

Для довідки:

З початку 2013 року на водних об'єктах загинули 8 українців.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

664