Православні віруючі і греко-католики відзначають сьогодні, 19 січня, одне з найдавніших християнських свят - Водохреще, або Богоявлення.

Цього дня християни згадують хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, з якого почалося його служіння людству. Слово «хрещу» дослівно в перекладі з грецької означає «занурюю у воду». Хрестив Христа пророк Іоанн, який відразу впізнав у ньому Спасителя.

За переказами, коли Ісус вийшов з води, на нього у вигляді голуба зійшов святий дух, а голос з небес свідчив про нього як про Сина Божого. Звідси і друга назва свята - Богоявлення, оскільки, переконані віруючі, саме так людям з'явився Бог у трьох особах: батька, який говорив з небес, сина-Христа і святого духа у вигляді голуба.

Перші згадки про свято відносяться до початку III століття, щоправда, тоді воно відзначалося разом з Різдвом, і розділили обидві урочистості лише до кінця IV століття. У перші століття в свято Богоявлення християнська громада поповнювалася новими членами, які приймали хрещення цього дня.

Передує святу водохресний Святвечір, коли віруючі постом і молитвою готують себе до майбутнього торжества. Християни вірять, що вночі вода у всіх водоймах Землі стає святою й отримує чудові цілющі властивості. Водохресною водою лікуються у разі хвороби, кроплять житло, причому, за словами віруючих, освячена вода може зберігатися роками, залишаючись свіжою.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

380