Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) констатує відсутність прогресу у переговорах з представниками Ірану у Тегерані.

Головний експерт МАГАТЕ щодо іранської ядерної програми Герман Накертц після завершення дводенного засідання повідомив, що черговий раунд переговорів відбудеться 12 лютого 2013 р. у Тегерані.

За словами Накертца, поки МАГАТЕ так і не вдалося домовитися про отримання доступу на іранський ядерний об'єкт у Парчині, передає Reuters.

«За підсумками двох днів напружених дискусій нам не вдалося подолати розбіжності і виробити структурований підхід до вирішення існуючих проблем, включаючи можливе застосування іранської ядерної програми у військових цілях», - пояснив Накертц.

Міжнародне співтовариство побоюється, що Іран може розробляти ядерну зброю під прикриттям мирної атомної програми. Тегеран відкидає звинувачення, проте не допускає міжнародних спостерігачів на деякі ключові ядерні об'єкти, пише «РБК».

Паралельно Іран веде переговори з «шісткою» держав-посередників (США, Росія, Великобританія, Франція, Китай і Німеччина) з питання ядерної програми. Раніше повідомлялося, що черговий раунд переговорів між сторонами може відбутися вже в січні 2013 р., проте більш точну дату і місце, де будуть проходити переговори, належить визначити пізніше.

Нагадаємо, в доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії щодо «ядерного досьє» Ірану говориться, що країна займається діяльністю з розробки «вибухових елементів», які застосовуються у ядерній зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227