Посол Федеративної Республіки Німеччини Крістоф Вайль і посол Республіки Франція Ален Ремі вважають, що Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом можна розглядати з позиції «батога і моркви».

«Не можна договір розглядати з точки зору батога або моркви. Він - результат багаторічних переговорів, після яких було досягнуто компромісу, що був підтриманий обома сторонами», - зазначив Вайль.

Обидва посли підкреслили, що їхні країни виступають за якнайшвидше підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. При цьому вони нагадали про заяву Ради міністрів закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року, у якій висловлювалася надія на те, що цей документ буде підписаний ще до кінця 2013 року. «Ми постійно ведемо переговори ЄС-Україна. Є цілий план про асоціацію та завдання щодо неї, про які ми говоримо. Є план щодо візового режиму, стосовно нього також постійно йдуть переговори між ЄС і Україною. Тобто ми дійсно ведемо дуже активний діалог. Альтернативи йому просто немає», - зазначив Вайль.

Ремі підкреслив, що в ЄС готові супроводжувати Україну у вирішенні власних внутрішніх проблем. «Про це буде, зокрема, йтися і на найближчій важливій ​​ зустрічі, яка запланована на 25 лютого цього року - саміті ЄС-Україна у Брюсселі», - зазначив посол Франції.

За його словами, це буде чергова можливість для керівників України та ЄС зустрітися і обговорити всі питання, які їх цікавлять.

Вайль зазначив, що всім учасникам процесу необхідно буде використовувати всю свою творчу енергію, щоб Угода про асоціацію була підписана у поточному році.

«Для нас Україна значна і в стратегічному плані важлива країна, яка перебуває ув той же час і в складному геополітичному становищі, фігурально кажучи, між двома величезними «слонами», - сказав Вайль.

На запитання, яким вони бачать вихід із ситуації через те, що кримінальні справи колишніх прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка ускладнюють відносини України і ЄС, Ремі відповів, що ці справи потребують вирішення. «Справи Тимошенко і Луценка, як про це було заявлено нашими міністрами, це одне із питань, які потребують вирішення, один із багатьох напрямів, за якими необхідна подальша робота. Оскільки, в цілому, мова йде про необхідність проведення реформ, зокрема, і в пов'язаній з цими справами судовій сфері. У той же час, ЄС не може вирішувати замість України її внутрішні проблеми», - сказав Ремі.

У свою чергу, Вайль підкреслив, що у заяві Ради міністрів ЄС чітко сформульовані очікування, що саме в ЄС хотіли б бачити вирішення цих справ перед тим, як буде підписано Угоду про асоціацію.

Нагадаємо, саміт Україна-ЄС відбудеться 25 лютого 2013 року у Брюсселі.

За матеріалами «День», «УНІАН»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259