Чоловік у помаранчевому костюмі занадто самовпевнено йде по кризі. Не озирається по боках, не дивиться під ноги. Якби це відбувалося у кіно, обов'язково б звучала зловісна музика, щоб глядачеві стало дуже страшно.

Далі події розгортаються блискавично: всього секунда – і бідолаха під водою. Він борсається і волає про допомогу: «Рятуйте!»

 
 
Але це не звичайний потопаючий, а співробітник Київської обласної служби порятунку. Справа у тому, що напередодні Водохреща на центральному пляжі міста Українка Головне управління Держтехногенбезпеки у Київській області провело майстер-клас із виживання у крижаній воді.
 
 
Отже, наш рятувальник в ополонці. Він спирається на спину і лікті, докладає неймовірних зусилля і вилазить із крижаної води.
 
 
Потім відповзає від страшного місця на тверду кригу.
 
 
Тим часом начальник Управління держнагляду у сфері техногенної безпеки, підполковник Сергій Черкас розповідає, яких помилок припускаються люди, виходячи на скуті кригою водойми.
 
 
 
Черкас нагадує, що зимові річки і озера можуть бути підступні, тому у жодному разі не можна виходити на кригу п'яним або поодинці. Крім того, на льоду заборонено стрибати, ходити великими групами і залишати там дітей без нагляду. Якщо ви побачите під льодом тріщини, у яких видно воду, – повертайтеся на берег.
 
 
А тим часом рятувальник опинився в ополонці вдруге. Тепер йому допоможуть професіонали – його колеги по роботі. Вони кидають потопаючому мотузку.
 
 
 
Тягнуть-потягнуть...

Нарешті, наш герой у безпеці. Здається, він непогано почувається.

 
 
 
А поки змерзлий, але задоволений рятувальник відповідав на запитання преси, медики вирішили показати, як потрібно надавати першу допомогу людині, яка провалився в ополонку.

Хоча ця молода людина виглядає дуже бадьоро, санітари кладуть його на ноші і з усіх ніг біжать до машини «швидкої допомоги».

 
 
За словами лікаря, першим ділом потерпілого потрібно укутати теплою ковдрою. У жодному разі не напувати алкоголем! Найкраще – дати врятованому гарячий солодкий чай. Спиртом можна розтерти руки і ноги, щоб поліпшити кровообіг. Далі медик міряє пацієнтові тиск. Якщо він у нормі, його оперативно везуть у лікарню. Але за легендою молодий чоловік не дихає. Лікар робить йому непрямий масаж серця і штучне дихання. Коли потерпілий приходить до тями, йому ставлять крапельницю прямо у машині «швидкої допомоги».
 
 
Представники Держтехногенбезпеки і медики спеціально провели тренінг напередодні Водохреща. Як відомо, у цей день багато людей купаються в ополонці, а на річках та озерах традиційно збирається велика кількість віруючих. Відповідно, ризик НП збільшується. Хоча рятувальники визнають, що на їхній пам'яті жодна людина не загинула у воді у це свято.

«За всю історію християнства, які б морози не лютували, ніхто із тих, хто купається у цій воді, не захворів», - розповідає настоятель парафії Ікони Божої Матері «Несподівана радість» міста Українки протоієрей Михайло. Він каже, віруючих у цей день береже сам Бог. Щоправда, зазначає: щоб купання в ополонці стало справжнім обрядом освячення, насамперед потрібно очиститися духовно, сходити до церкви, помолитися. Інакше обмивання буде простим змиванням бруду з тіла.

 
 
Попереджений – означає озброєний

Представники Держтехногенбезпеки нагадують: торік під кригою в Україні загинули 154 людини. Традиційно у зоні ризику – рибалки.

 
 
 
Тому для рибалок на льоду проводять лікнеп – рятувальники їм роз'яснюють, що потрібно робити, щоб не піти на дно.
 
 
Тим часом у Сергія Михайловича клює.
 
 
Журналісти у захваті. А представники Держтехногенбезпеки просять показати пресі улов. Сергій Михайлович проти, адже клювання можна наврочити. «Та й чимало, ще оштрафуєте», - каже він. Але все ж підкоряється, і ось на льоду б'ється жива риба.
 
 
Нижня праворуч – це плітка, над нею – синець. Решта рибин – підлящики.
 
 
 
Намилувавшись уловом, журналісти побажали Сергію Михайловичу ні хвоста, ні луски і роз'їхалися по редакціях.

А ForUm бажає усім українцям добре провести день Водохреща і ніколи не потрапляти у неприємні ситуації на кризі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

523