Спецпідрозділи армії і жандармерії Алжиру звільнили сотні місцевих і близько 40 іноземних заручників, захоплених у комплексі з видобутку та переробки природного газу на півдні країни, повідомило алжирське державне телебачення.

У ході контртерористичної операції знищено не менше 11 терористів, число жертв серед заручників поки офіційно не озвучувалося. ЗМІ повідомили про загибель 30 заручників, серед яких сім іноземних громадян - двоє британців, двоє філіппінців, двоє японців і француз, передає РІА «Новости».

Алжирське інформаційне агентство APS оголосило у четвер увечері про закінчення операції, проте потім з'явилася інформація, що бойовики, які залишилися у живих, можуть ховатися в одному із приміщень комплексу.

У середу вранці більше двох десятків бойовиків пов'язаного з «Аль-Каїдою» угруповання атакували комплекс з видобутку і переробки газу поблизу міста Ін-Аменас поруч з лівійським кордоном. У заручниках опинилися сотні алжирців, а також фахівці зі США, Франції, Великобританії, Норвегії, Японії, Філіппін, Малайзії.

Терористи прибули на територію Алжиру із сусідньої Лівії, де вони займалися підготовкою теракту.

Крім алжирців, до угруповання також входили громадяни Єгипту, Малі, Мавританії, Лівії та Канади.

Про вимоги терористів надходила різна інформація. За одними даними, вони закликали звільнити сотню ісламістів із алжирських в'язниць, по іншим – вимагали припинити військове втручання Франції у Малі. Також повідомлялося, що терористи захопили заручників у відповідь на рішення Алжиру дозволити ВПС Франції використовувати свій повітряний простір при проведенні операції у Малі.

Влада Алжиру після захоплення заручників відразу заявила, що не виконає вимоги терористів і не має наміру вести з ними будь-які переговори.

За словами алжирського міністра внутрішніх справ Даху Ульд Кабліа, у екстремістів було два шляхи: здатися або бути ліквідованими. Терористи не побажали здатися, і були знищені.

За словами міністра інформації Алжиру Мухаммеда Саїда, ісламісти з допомогою захоплення заручників хотіли втягнути Алжир у конфлікт у сусідньому Малі. Раніше алжирські власті закрили кордон з Малі. Крім того, Алжир дозволив французьким ВВС використовувати свій повітряний простір.

Британська компанія British Petroleum у четвер заявила про евакуацію зі своїх об'єктів в Алжирі обслуговуючого персоналу. Франція попередила громадян про погіршення ситуації з безпекою у Малі та сусідніх країнах і рекомендувала скасувати необов'язкові поїздки, зокрема, в Малі та Нігер

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

451