Національний банк України врахував ініціативу Незалежної асоціації банків України (НАБУ) і дозволив банкам у звіті за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за 2012 рік зберегти формат приміток у тому вигляді, у якому вони були у звітності згідно з МСФЗ за підсумками 2011 року, повідомляє прес- служба НАБУ.

«...Банки, які оприлюднили звітність за 2011 рік за МСФЗ, мають право складати та оприлюднювати примітки до фінансової звітності за 2012 рік у тому форматі, який використовували при складанні фінансової звітності за 2011 рік, за умови забезпечення розкриття інформації за МСФЗ», - це передбачено у постанові Національного банку №600 (зараз документ перебуває на реєстрації у Мін'юсті), яким вносяться зміни у постанову №373 «Про затвердження Інструкції про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України».

Нагадаємо, що, відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», починаючи з 2012 року, банки (публічні акціонерні товариства, страховики тощо) України зобов'язані складати річну фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності.

На вимогу законодавства регулятор прийняв постанову №373 «Про затвердження Інструкції про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України». У документі були передбачені зразки форматів основних звітів банків за МСФЗ і 49 приміток, у яких деталізуються та розкриваються дані цих звітів. У своєму листі Національному банку НАБУ звернула увагу на те, що банки України, на які припадає левова частка активів банківської системи, вже кілька років складають річну фінансову звітність за МСФЗ. Основні форми приміток до неї істотно відрізняються за форматом представлення від приміток, які необхідно використовувати при складанні річної фінансової звітності відповідно до вимог Інструкції №373.

«Зміни формату представлення, які не обґрунтовані змінами у вимогах МСФЗ, може бути негативно сприйняті зовнішніми користувачами фінансової звітності та негативно вплинути на можливість банків співпрацювати з іноземними кредиторами і міжнародними фінансовими інститутами...», - говорилося в листі, який НАБУ направила на адресу Нацбанку.

У листі Асоціація висловила свою стурбованість, що така зміна формату представлення основних приміток до річної фінансової звітності вимагатиме перерахунку даних фінансової звітності як за 2012 рік, так і за 2011 рік. У зв'язку з цим банкам необхідно буде вносити зміни у програмне забезпечення, аудиторам - спочатку підтверджувати саме переформатування, а лише потім - дані річної фінансової звітності.

У зв'язку з цим НАБУ подала на розгляд регулятора консолідовану ініціативу банківського співтовариства про необхідність внесення змін до Інструкції №373. Було запропоновано форми приміток, зразки яких наведено в Інструкції №373, зробити рекомендованими для банків, які вже мають досвід складання звітності згідно з МСФЗ за попередні роки, а для банків, які вперше складають звітність за МСФЗ, - обов'язковими.

Про те, що Національний банк дослухався до таких рекомендацій, було повідомлено у листі регулятора на адресу НАБУ №12-111/68-245 від 11 січня 2013 за підписом заступника голови Національного банку України Віри Ричаківської.

«З метою вирішення порушеного у листі питання постановою Правління Національного банку України від 29.12.2012 №600 «Про затвердження змін до постанови Правління Національного банку України від 24 жовтня 2011 року №373» внесено зміни до постанови Правління Національного банку України від 24.10.2012 №373 у частині складання та оприлюднення приміток до фінансової звітності за 2012 відповідно до вимог МСФЗ», - наголошується у листі Нацбанку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1053