Головною причиною захворювань тварин на сказ в Україні є стихійні звалища з відходами птахофабрик.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, повідомив в ході прес-конференції еколог, директор Київського еколого-культурного центру України Володимир Борейко.

«Головною причиною того, що за останні 15 років рівень захворювання на сказ в Україні збільшився в 10 разів, є, перш за все, масовий викид тухлого м'яса в ліси, поля і балки України. Про це ніхто не говорить, але це дуже серйозна проблема. Справа в тому, що в Україні існує декілька найпотужніших птахофабрик, на яких не вирішена проблема утилізації дохлих курей», - повідомив він.

За словами Борейка, кожен великий інкубатор має до 7% браку - це кури, які дохнуть з причини якихось захворювань. Таким чином, в Україні щорічно акумулюється близько 350 тисяч тонн курячої дохлятини. З них тільки 150 тисяч тонн переробляються на шести існуючих в Україні спеціальних заводах, решта 200 тисяч тонн просто викидаються.

«Крім курей, з підприємств також викидають дохлу велику рогату худобу, дрібну рогату худобу, кроликів. Саме ці нескінченні звалища з дохлятини є постійно діючими осередками сказу і сприяють масовому безконтрольному розмноженню лисиць і бродячих собак», - зазначив він.

За словами Борейка, питання безконтрольного викиду відходів сільського господарства в Україні ніяк не контролюється, максимум, що може зробити санстанція, це оштрафувати підприємство на 100-200 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

404