Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що Україна виконає поради спостерігачів від ОБСЄ, що стосуються останніх парламентських виборів.

Про це міністр заявив сьогодні на прес-конференції у Відні, де він представив пріоритети українського головування постійної ради ОБСЄ.

«Ми серйозно ставимося до всіх пунктів, сформульованих у фінальній заяві, і наше бажання - поліпшити виборчий процес шляхом поліпшення виборчого законодавства, і Україна, переконаний, буде слідувати пораді ОБСЄ/БДІПЛ схвалити новий Виборчий кодекс», - сказав він, передає «УНІАН» .

Кожара також зазначив, що Україна здійснить кроки для схвалення нового законодавства щодо посилення прозорості фінансування політичних партій.

«Ми розуміємо необхідність поліпшити ситуацію у цій сфері», - сказав він.

Разом з тим, український міністр закликав спостерігачів ОБСЄ утримуватися від політичних заяв.

«Ми також серйозно сприймаємо певні політичні заяви від ОБСЄ/БДІПЛ, зокрема, заяву про те, що останні вибори в Україні стали свого роду кроком назад. Для багатьох українців така політична формула залишається незрозумілою, оскільки ми віримо, що ОБСЄ/БДІПЛ довели, що є професійною організацією, і такого роду політичні заяви не роблять вклад у позитивну роль ОБСЄ/БДІПЛ, оскільки, коли ми візьмемо цю політичну заяву про крок назад, то я запитаю: у порівнянні з якими виборами?» - сказав Кожара.

Міністр додав, що порівнювати парламентські вибори 2012 року з попередніми президентськими у 2010 році неправильно, оскільки ці вибори відрізнялися щодо організації.

«Саме тому ми підтримуємо ОБСЄ/БДІПЛ, проте в той же час закликаємо цей важливий інститут дотримуватися у своїй професійній діяльності своєї методології», - сказав він.

Нагадаємо, міжнародні спостерігачі під егідою ОБСЄ у своєму звіті зазначили, що останні парламентські вибори, які відбулися в Україні 28 жовтня 2012 року, стали певною мірою кроком назад у розвитку демократичних виборів в Україні. Спостерігачі, зокрема, зазначили, що передвиборча кампанія була затьмарена відсутністю рівних можливостей для кандидатів та зловживаннями бюджетними коштами з боку представників правлячої партії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208