Як мінімум 30 алжирських робітників вранці 17 січня зуміли втекти від ісламістів, які днем ​​ раніше захопили заручників на газовидобувному родовищі біля кордону з Лівією, повідомляє Reuters.

Як зазначає Agence France-Presse з посиланням на місцеві ЗМІ, врятуватися вдалося і півтора десяткам іноземців, включаючи французьку сімейну пару. Офіційно ця інформація поки не підтверджена.

Яким чином співробітникам комплексу вдалося обдурити терористів, не повідомляється. За деякими даними, ісламісти просто відпустили алжирців, оскільки головною метою загарбників були саме іноземці.

За версією самих ісламістів, у них в руках зараз щонайменше 41 іноземець, включаючи громадян США, Великобританії, Франції, Ірландії, Японії та Норвегії. Один із заручників, хто додзвонився до редакції телеканалу France 24, розповів, що бойовики надягли на деяких іноземців «пояси смертника». За його словами, терористи прекрасно озброєні.

Як повідомив телеканал «Аль-Джазіра», алжирські власті вважають, що захоплення заручників було здійснене угрупуванням «Батальйони крові» під командуванням Мухтара Бельмухтара» - західноафриканського контрабандиста і бандита, який володіє широкими зв'язками з терористичним підпіллям країн Магрибу, передає «Lenta.ru».

За даними Associated Press, уряд Алжиру розглядає можливість звернення за допомогою у розв’язанні кризи до інших країн. У той же час французька влада вже заявила, що не сумнівається у здатності місцевого керівництва домогтися звільнення заручників.

Навколо родовища Аменас розміщені алжирські війська. Ніяких активних дій вони поки не роблять, оскільки терористи загрожують у такому разі вбити всіх заручників.

Вимоги загарбників поки точно не відомі. За однією інформацією, вони вимагають зупинити іноземне військове втручання у Малі, за іншою - викуп, за третьою - надати їм транспорт з достатньою кількістю палива і безпечний коридор до кордону з Малі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174