Кабінет Міністрів пропонує ввести в Україні систему пробації - вид кримінального покарання без позбавлення або обмеження волі. Відповідний законопроект, розроблений Міністерством юстиції, схвалено у середу, 16 січня, на засіданні уряду, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

За словами глави відомства Олександра Лавриновича, проектом закону передбачається створення на базі кримінально-виконавчої інспекції органів пробації, які існуватимуть в структурі Державної кримінально-виконавчої служби.

У цілому законопроект передбачає створення досудової пробації - забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності. Така інформація буде використовуватися для прийняття рішення про міру відповідальності особи. Серед іншого, досудова доповідь міститиме оцінку ризиків щодо можливості повторного скоєння кримінального правопорушення та висновок про можливість виправлення без обмеження або позбавлення волі.

Законопроектом встановлюється наявність наглядової пробації - здійснення наглядових та соціально-виховних заходів щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

Документ передбачає особливості пробації щодо неповнолітніх, які направлені на забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку.

Крім того, новацією урядового законопроекту є запровадження так званої пенітенціарної пробації - підготовки осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, до звільнення з метою їх трудового і побутового влаштування.

Проектом закону також врахована європейська практика залучення до роботи з клієнтами пробації волонтерів.

Передбачається, що заходи, запропоновані в рамках введення системи пробації, вплинуть на рівень рецидивної злочинності в державі.

Крім того, очікується зменшення в країні чисельності осіб, засуджених до покарань у виді позбавлення волі, що містяться в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань.

Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269