Кабінет Міністрів пропонує застосовувати заходи кримінально-правового характеру до юридичних осіб, які вчинили корупційне правопорушення.

Відповідний проект закону, який розробляло Міністерство юстиції, ухвалено сьогодні, 16 січня, на засіданні Кабміну. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, проектом закону встановлюється можливість застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру за скоєння їхніми уповноваженими особами корупційних злочинів.

Так, пропонується внести зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України, а також до законів "Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві».

Змінами до Кримінального кодексу України визначаються підстави і загальні правила застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру. Крім того, визначаються види заходів кримінально-правового характеру - штраф, заборона займатися певним видом діяльності, конфіскація майна, ліквідація.

Змінами до Кримінально-процесуального кодексу України пропонується визначити порядок провадження стосовно юридичної особи, яке здійснюватиметься одночасно з кримінальним провадженням відносно фізичних осіб, які скоїли злочин від імені та в інтересах цієї юридичної особи.

У свою чергу змінами в Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» пропонується віднести юридичні особи до числа суб'єктів відповідальності за корупційні правопорушення, а в Закон України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» - надати право представнику юридичної особи, відносно якої розпочато провадження, на забезпечення безпеки.

Передбачається, що реалізація положень законопроекту забезпечить виконання взятих Україною міжнародних зобов'язань щодо встановлення відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення і створить належне правове забезпечення у сфері запобігання та протидії корупції. Крім того, це дозволить привести законодавство України у відповідність до положень міжнародно-правових договорів, зокрема Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції та Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією в частині відповідальності юридичних осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299