Хвиля нинішнього потепління триватиме на території України орієнтовно до 18 січня і потім зміниться новою хвилею похолодання з морозами до 15 градусів. Про це заявив заступник керівника українського Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

«До 18 січня ми очікуємо підвищення температури, що зміниться новою хвилею похолодання з морозами до мінус 10-15 градусів. У кінці січня знову прийде потепління», - сказав Прокопенко.

Однак він звернув увагу, що коливання температур - цілком у межах норми.

«Але щодо сніжного покриву, він і справді у деяких регіонах один із найбільших. Наприклад, у Києві в грудні перевищено суму опадів за останні сто років. При нормі 49 мм випало 134 мм опадів», - підкреслив чиновник.

При цьому він не став пов'язувати зростання кількості опадів з парниковим ефектом чи іншими явищами, доказова база яких викликає сумніви. «Думка про парниковий ефект має право на життя, але на прогноз погоди вона точно не впливає. Принаймні, ми не використовуємо цей фактор у своїх дослідженнях. На Землі були різні періоди - і льодовикові, коли льодовики доходили до півдня України, і періоди потеплінь, коли на півночі росли тропічні пальми. Також горіли ліси, також землю засипало снігом. Та й за теперішніх часів сніжна зима, повторюся, - не стихійне лихо. Більш того, чим більше снігу, тим краще, наприклад, для озимих та очищення атмосфери», - зазначив Прокопенко, передає «УНІАН».

Він також порадив не користуватися довгостроковими прогнозами погоди.

«Довгострокових прогнозів погоди не існує. Ми можемо говорити про те, що місяць-другий буде тепліше або холодніше, опадів буде більше чи менше. Але суті прогнозу погоди по днях такі передбачення не відображають. На сьогодні не тільки в Україні, але і у всьому світі прогнози формуються на 10, максимум 15 діб. Все інше - від лукавого», - звернув увагу чиновник.

При цьому, відповідаючи на запитання про те, коли можна чекати приходу весни, він сказав: «Перехід до стійко позитивних температур очікуємо вже у другій половині лютого в Криму. На решті території України такий перехід імовірний у першій декаді березня. А це і є головна ознака настання весни».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

285