Наземна операція Франції почалася в Малі увечері 15 січня, повідомив міністр внутрішніх справ Жан-Ів Ле Дріан.

За словами начальника штабу французьких військ адмірала Едуара Гійо, французькі військовослужбовці вступлять в бій з малійськими бойовиками «в найближчі години». Війська вже висунулися зі столиці Бамако на північ країни в бік територій, окупованих ісламістами.
Представник французької армії пояснив, що наземні дії необхідні, оскільки повітряних атак на ісламістів виявилося недостатньо. За його словами, вони прикриваються мирними громадянами як «живим щитом», тому бомбардування неминуче призводитимуть до невинних жертв.

Едуар Гійо пообіцяв, що французькі військові не будуть наносити удари, якщо з'явиться вірогідність, що постраждають мирні жителі, пише «Lenta.ru».
 
Раніше Франція заявила, що збільшить кількість своїх військових у Малі з 800 до 2,5 тис. осіб. Спочатку передбачалося, що керуватимуть операцією африканські сусіди Малі, а Париж тільки надасть їм підтримку. Однак на ділі очолюють наступ на бойовиків французькі війська.
У загальній складності надати військову підтримку уряду Малі зголосилися, щонайменше, 13 країн, однак на даний момент там знаходяться тільки французи. Сусіди Малі - Нігерія, Кот-д'Івуар, Бенін, Гана, Нігер, Сенегал, Буркіна-Фасо і Того - пообіцяли направити в країну своїх солдатів. США забезпечує підтримку комунікацій і надає розвіддані, а Великобританія займається логістикою.

Північ Малі навесні 2012 року внаслідок військового перевороту захопили спочатку сепаратисти-туареги, а потім ісламісти. Влада Малі звернулася за підтримкою до Франції після захоплення бойовиками Кони - стратегічно важливого міста, яке відкриває дорогу на столицю.

Як повідомляв ForUm, Рада безпеки ООН підтримала втручання Франції у збройний конфлікт у Малі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278