Державна судова адміністрація звернулася у Кабінет Міністрів з проханням передбачити додаткове фінансування судів у сумі приблизно 16 млн грн на оплату перекладачів для реалізації положень закону про мови, повідомили у прес-службі судової адміністрації

Судова адміністрація подала у Кабмін проект змін до постанови КМУ №268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

Відповідне звернення обумовлене необхідністю реалізації основних положень закону України «Про засади державної мовної політики».

Зокрема, стаття 14 закону визначає, що судочинство України у цивільних, господарських, адміністративних і кримінальних справах здійснюється державною мовою. У той же час у межах територій, на які поширюється регіональна мова, сторони можуть здійснювати провадження і подавати письмові процесуальні документи і докази регіональною мовою (мовами) без додаткових витрат для сторін процесу.

«Отже, для реалізації відповідних положень закону виникає необхідність передбачити у структурі судів посади перекладача, що, у свою чергу, вимагає додаткового фінансування із Державного бюджету України у сумі приблизно 16 млн грн», - йдеться у повідомленні адміністрації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242