У Верховній раді Криму вперше за довгі роки депутат заговорив з трибуни кримськотатарською мовою, таким чином Рефат Чубаров виконав обіцянку, дану ним у серпні після набуття чинності закону про основи мовної політики.

Чубаров взяв слово під час затвердження гендиректором державної телерадіокомпанії «Крим» Степана Гулеватого, і обурився невеликою, на його думку, кількістю годин в ефірі кримськотатарською мовою, повідомляє «УНІАН».

Спікер Криму Володимир Константинов зазначив, що слова депутата може перекласти перекладач. Дівчина почала робити це.

Чубаров продовжив виступ кримськотатарською, а на репліку Константинова про те, що перекладачка не встигає за ним, депутат відповів, що може після закінчення виступу перекласти свої слова сам.

Крім того, Чубаров ставив запитання виступаючим українською мовою.

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада України 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів закон «Про засади державної мовної політики», яким зміцнюються позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

31 липня голова ВР Володимир Литвин підписав закон.

Документ не перешкоджатиме розвитку в Криму державної - української - мови, регіональними тут можуть стати російська і кримськотатарська мови - тільки ці мовні групи нараховують на півострові не менше 10% населення, заявив кримський прем'єр-міністр Анатолій Могильов.

ВР Криму 15 серпня доручила Раді міністрів автономії до 10 жовтня підготувати та внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в автономії закону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

482