У серпні індекс споживчих цін залишився на рівні відповідного місяця минулого року, а в порівнянні з попереднім місяцем зменшився на 0.3%, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

У Нацбанку зазначають, що така зміна ІСЦ у серпні була повністю обумовлена зниженням небазової компоненти на 0,5%. Основним чинником цього залишається спадна динаміка цін на сирі продукти, яка зменшилася на 0,9% за місяць і на 4,8% в річному вимірі, переважно за рахунок значної пропозиції продовольчих товарів. Ціни на групу товарів і послуг, які регулюються адміністративно, знизилися на 0,6% у річному вимірі (у серпні зросли на 0,1%).

Зменшення рівня небазової інфляції в річному вимірі з 7,1% у червні до 2,8% у серпні (-1,4 п. п. - внесок у річну зміну ІСЦ) відбулося в основному за рахунок ефекту бази минулого року.

Зростання цін на паливо у серпні на 0,1% і на 5,0% у річному вимірі було обумовлено підвищенням цін на нафту на світових ринках у липні-серпні в порівнянні з червнем.

Крім того, за даними НБУ, продовжилося зменшення базової інфляції, яка триває протягом року (до 2.3% в річному вимірі, 1,4 п. п. - внесок у річну зміну ІСЦ). У порівнянні з попереднім місяцем базовий ІСЦ не змінився.

Зниження цін на сирі продукти призвело до продовження уповільнення зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем обробки. Вузький базовий ІСЦ знизився до показників серпня попереднього року завдяки зміцненню номінального ефективного обмінного курсу гривні. Зменшення базової інфляції також було обумовлено стримуючим тиском з боку попиту (розрив ВВП у II кварталі склав -1,7%) і зниженням інфляційних очікувань.

Індекс цін виробників у серпні зріс на 0,5%, у річному вимірі темпи його зростання залишилися незмінними - 1,4%. Така динаміка ІЦВ була забезпечена збільшенням цін у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води на 0,7% у місячному і 3,5% у річному вимірі. Ціни на продукцію добувної та переробної промисловості знизилися на 0,4% за місяць і на 2.5% і 2.9% у річному вимірі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235