Свобода слова не виправдовує образи релігійних почуттів, заявив у вівторок з трибуни ООН президент Афганістану Хамід Карзай, закликавши західні країни боротися з ісламофобією.

Як і багато інших учасників загальнополітичної дискусії на 67-й сесії Генасамблеї ООН, він згадав появу в Інтернеті відеофільму, який виставив у непривабливому світлі пророка Мухаммеда і викликав хвилю насильства і протестів у мусульманському світі, передає РІА «Новини».

«Такі акти ніколи не можуть бути виправдані свободою слова... У тій же мірі вони не можуть послужити приводом для протестів, які використовуються для розпалювання насильства і хаосу з жахливими втратами безневинних життів», - сказав Карзай.

«Ми рішуче засуджуємо такі зухвалі дії, чи то виробництво фільму, публікація карикатур або будь-який акт образи і провокації», - підкреслив афганський лідер.

Після виходу відео, 11 вересня посол США в Лівії Крістофер Стівенс і ще три дипломати загинули під час обстрілу будівлі американського консульства в лівійському місті Бенгазі з гранатометів. Пізніше диппредставництва були атаковані також в Лівії і Тунісі, протести перекинулися на інші країни регіону.

«Зло ісламофобії - це тривожний феномен, який загрожує миру і співіснуванню культур і цивілізацій. Я закликаю лідерів на Заході, як політиків, так і пресу, протистояти ісламофобії у всіх її численних формах і проявах», - сказав Карзай.

Вранці того ж дня президент США Барак Обама сказав, що багато запитують, чому образливе для мусульман відео взяти і не заборонити. Відповідь, за його словами, лежить в американській конституції, яка захищає право на свободу слова.

Раніше спостерігачі передбачали, що дискусії на нинішній сесії ГА ООН продемонструють величезну прірву в цінностях західних країн і держав арабського світу, особливо, що стосується свободи і демократії.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

655