Сталий регіональний розвиток в Україні вимагає динамічних, обґрунтованих і комплексних реформ. Про це на форумі «Сталий розвиток регіонів: Україна і світ» заявив президент Національної академії державного управління при Президентові України Юрій Ковбасюк, повідомляє кореспондент ForUm'у.

За словами фахівця, сьогодні регіони в Україні поступово займають позицію основних суб'єктів реалізації соціально-економічних програм розвитку, інфраструктурних проектів, програм у галузі освіти, культури, охорони здоров'я.

Ковбасюк зазначив: «Ефективне виконання цих програм вимагає реальних якісних системних зрушень у вирішенні проблем формування та реалізації національної регіональної політики. Тому ми і проводимо Форум на високому національному рівні, що допоможе формуванню нових механізмів державного впливу на стійкий розвиток регіонів і підвищенню їх конкурентоспроможності».

Керівник академії продовжив, що виклики глобалізації, новітні тенденції та пріоритети європейської регіональної політики, необхідність підвищення рівня і якості життя українських громадян зумовлюють потребу оновлення державної стратегії соціально-економічного розвитку нашої країни та її регіонів. «Впровадження економічних реформ, подолання негативних проявів нерівномірності регіонального розвитку вимагає об'єднання зусиль всіх суб'єктів публічного управління, бізнесу та громадськості. При цьому в умовах зростаючого дефіциту природних, матеріальних, економічних та інших ресурсів, при критичності екологічної ситуації, економічні трансформації повинні відбуватись за умови гармонізації використання і відтворення природних і суспільних систем», - сказав економіст.

За його словами, забезпечення сталого розвитку регіонів через впровадження інноваційних підходів, через нові механізми державного впливу на розвиток територій, шляхом підвищення компетентності управлінців стає одним з найважливіших завдань центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. «Також це стосується нашої академії та її регіональних інститутів, інших суб'єктів регіональної політики, українського суспільства в цілому», - сказав Ковбасюк.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247