Начальник Генерального штабу, Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Володимир Замана повідомив, що в українській армії після скорочення з 35 тисяч офіцерів залишиться 25-26 тисяч.

«На сьогоднішній день маємо 35 тисяч офіцерів, з яких у перспективі плануємо залишити 25-26 тисяч. Кілька тисяч людей потраплять під звільнення у зв'язку з виходом на пенсію, всі решта будуть перерозподілені на інші посади за їх бажанням», - сказав він.

Замана наголосив, що «на вимогу Верховного Головнокомандувача зараз переглядаються управлінські структури Збройних Сил України». «Це той напрямок, де можливо зменшити багатоступеневі управлінські процедури і, що не менш важливо, істотно заощадити», - заявив начальник Генштабу.

Що стосується структури й чисельності ЗС України у найближчій і у віддаленій перспективі, то генерал-полковник Замана наголосив, що масштабні навчання, які проходили у минулому і позаминулому роках, виявили проблеми у взаємодії між видами Збройних сил, повідомляє «УНІАН».

«В основу перспективної системи управління буде покладено міжвидовий принцип керівництва угрупованнями військ. Залишиться Генеральний штаб, в який будуть структурно включені штаби видів Збройних сил з певними завданнями і функціями, два оперативні командування і командування Військово-Морських сил у Криму.

Усі вони будуть займатися спільною підготовкою Сухопутних, Повітряних і Військово-Морських сил », - повідомив він.

Як підкреслив начальник Генштабу, основу нової армії складуть військові частини Сил постійної готовності (до 65% бойового складу), призначені для попередження або швидкої ліквідації збройного конфлікту, охорони повітряного та підводного простору, прикриття важливих державних об'єктів. Сили резерву, призначені для нарощування сил постійної готовності, розгортання частин територіальної оборони у разі загрози масштабної агресії, будуть складати до 5% бойового складу. Начальник Генштабу ЗС України підкреслив, що скорочення не торкнеться військовослужбовців бойових частин Військово-Морських сил, авіації, механізованих і танкових військ, військ протиповітряної оборони. Офіцерський склад буде перерозподілений на вакантні посади, які є в цих частинах, у тому числі і з навчальних закладів, військкоматів та ін.

Нагадаємо, раніше перший заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Володимир Талалай заявив, що в українській армії у 2012 році планується скоротити вісім тисяч посад в обслуговуючих частинах.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

411