В українському законодавстві прописана відповідальність за наклеп у Цивільному кодексі.

Про це на круглому столі на тему «Законопроект про наклеп: де злочин і яке покарання» заявив Роман Головенко, юрист Інституту масової інформації, передає кореспондент ForUm'у.

За його словами, у разі криміналізації наклепу, закон буде поширюватися на всіх громадян, але найбільше на журналістів.

«Особливо відчутним буде удар на місцевому рівні, - сказав він і пояснив, що журналістів на місцях легше залякати кримінальним переслідуванням, і вони просто перестануть писати. У Києві журналісти сміливіші і буде кілька кримінальних справ», - прогнозує юрист.

Розкритикував законопроект про наклеп і перший секретар Національної спілки журналістів України Сергій Таміленко. Він зазначив, що в Україні не захищаються права журналістів і даний документ спрямований «не на захист прав, а тільки на покарання».

«Політики нав'язують думку, що якщо існуватиме кримінальне переслідування, то буде якісніше журналістика. Цю ідею ми можемо розвинути і запропонувати в редакціях оснастити карцерні кімнати і закривати там журналістів на добу, наприклад, щоб вони краще працювали з джерелами інформації» - зіронізував представник НСЖУ.

Між тим, він підкреслив, що професійна журналістика буде тоді, коли відновиться зв'язок між споживачами та медіа без посередників».


Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1090