У розвинених країнах немає такого поняття, як перевиробництво сільгосппродукції. Цей «жах», що вносить дисбаланс в економіку сільського господарства, характерний тільки для нашої країни, вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

За його словами, намагаючись перебороти виникнення дефіциту якоїсь продукції, наприклад, гречки, цукру, картоплі, український уряд, як і в усьому світі, виділяє дотації на вирощування відповідних культур. Такі дії на певний час, дійсно, сприяють задоволенню споживчого попиту всередині країни. Однак ринок швидко насичується, обсяги виробництва збільшуються і незабаром вже не знають, що робити з цією продукцією. Інтерес до неї у виробників починає падати, і через рік-два ми знову стикаємося з дефіцитом, передає «УРА-Інформ».

«Починаємо все з початку - знову дотації, знову перевиробництво, знову зупинка. Аграрний сектор постійно лихоманить», - зазначає парламентар.

Він вважає, що механізм і спрямованість державної підтримки сільськогосподарського виробника необхідно докорінно змінювати.

«Держава всю свою енергію і фінансові можливості краще б направляла на пошук ринків збуту, які, до речі, можна створити і в Україні», - уточнює Калетник.

Бразилія, за його словами, вже більше 20 років не має проблем з перевиробництвом цукру із тростини. Справа у тому, що його надлишки направляють на виробництво біоетанолу, який там успішно використовують у поєднанні з бензином як автомобільне паливо.

«Таким же чином можна вчинити і з «зайвою» картоплею. Будується крохмальний завод - і перевиробництво цієї культури вже не страшить. Україна щорічно закуповує більше 200 тис. тонн крохмалю. Навіщо це робити, коли ми здатні його самі виробляти», - запевняє глава аграрного комітету.

«Створюючи додаткові можливості щодо переробки надлишків сільськогосподарської продукції, ми не тільки стабілізуємо внутрішній ринок, але також забезпечимо умови для подальшого нарощування виробництва в аграрному секторі. А це - додаткові надходження до державного бюджету, робочі місця і вирішення соціальних питань», - додає Калетник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216