Лідер ХАМАС Халед Машаль оголосив про намір покинути свій пост, повідомляє Associated Press у понеділок, 24 вересня.

Таку заяву, розповіли джерела у ХАМАС, Машаль зробив на зустрічі керівництва руху, що пройшла кілька днів тому у Каїрі. Намір Машаля піти у відставку, зокрема, підтвердив його заступник Муса Абу Марзук. На чолі ХАМАС Машаль залишатиметься до виборів нового лідера руху, які, як очікується, пройдуть наприкінці 2012 року. Співрозмовники у керівництві ХАМАС запевняють, що відставка Машаля не призведе до зміни політики руху, у тому числі щодо Ізраїлю.

Про відставку Машаля з посади лідера ХАМАС, яку він обіймає з 1996 року, вже повідомлялося у січні 2012 року. Тоді неназвані джерела у керівництві руху оголосили, що Машаль не стане втретє обиратися на пост керівника організації, щоб забезпечити організації «приплив свіжої крові». Повідомлялося, що наступника Машаля оберуть протягом кількох тижнів. Проте офіційного підтвердження ці повідомлення не отримали, а вибори нового складу керівництва руху до цих пір не відбулися, передає «Lenta.ru».

У разі, якщо Машаль все ж покине пост лідера ХАМАС, прогнозує AP, він може спробувати обійняти керівну посаду в Організації звільнення Палестини, де домінуючу роль зараз відіграють представники протиборчого палестинського руху - ФАТХ. За іншою версією, Машаль може ввійти у керівництво руху «Братів-мусульман», вихідці із якого свого часу заснували ХАМАС.

Основними кандидатами на роль наступника Машаля називають його заступника Мусу Абу Марзука та Ісмаїла Ханію - главу уряду ХАМАС у секторі Газа.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205