Кабінет міністрів пропонує наділити Державну службу з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництва) повноваженнями щодо координації роботи органів державного нагляду стосовно проведення планових перевірок суб'єктів господарювання, брати участь у перевірках і штрафувати представників органів нагляду у разі порушення законодавства.

Відповідний урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (№11240) зареєстрований у Верховній Раді 20 вересня.

«Метою законопроекту є встановлення на законодавчому рівні відповідальності посадових осіб контролюючих органів за недотримання ними порядку здійснення державного нагляду (контролю), передбаченого законом «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», - наголошується у пояснювальній записці, передає «Інтерфакс-Україна».

Кабінет міністрів встановлює порядок участі служби у перевірках суб'єктів господарювання, які проводяться іншими органами виконавчої влади. При цьому представники служби отримують право на складання протоколів про адміністративні правопорушення у разі виявлення порушень з боку органів нагляду, а також актів перевірок та розпоряджень про усунення порушень законодавства, які є обов'язковими для виконання органами держнагляду, зазначено у документі.

Згідно із законопроектом, Держпідприємництва отримує право на отримання від органів держнагляду та суб'єктів господарювання інформації щодо проведення перевірок.

При цьому відмова від надання такої інформації (довідок, документів, матеріалів, відомостей) або створення перешкод у здійсненні покладених на посадових осіб Держпідприємництва повноважень тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб органів нагляду від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за повторне порушення протягом року - від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів.

Крім того, службі надається повноваження методичного та інформаційного забезпечення діяльності органів держнагляду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

314