Місія спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва в Європі не визнала парламентські вибори у Білорусі справедливими і конкурентними. Як зазначається у повідомленні організації, на виборах не було дотримано багато зобов'язань ОБСЄ, які стосуються демократичних прав громадян. Вибори не були проведені у неупередженій манері, а скарги та апеляції на порушення не виявилися ефективним інструментом вирішення проблем.

«Вибори у Білорусі з самого початку були позбавлені конкурентності. Вільні вибори означають, що люди можуть вільно висловлювати думки, організовуватися згідно зі своїми поглядами і претендувати на виборні посади, а у Білорусі ми цього не побачили», - заявив глава короткострокової місії спостерігачів ОБСЄ Маттео Мекацці, передає УНІАН.

Керівник довгострокової місії спостерігачів ОБСЄ Антоніо Мілошоски додає, що роботу білоруських виборчих комісій навряд чи можна охарактеризувати як нейтральну і безсторонню. Крім того, ОБСЄ вказує, що у виборах не змогли взяти участь провідні представники опозиції, які перебувають у в'язниці або відсіяні з причини судимості.

Хоча ОБСЄ позитивно оцінила організацію дострокового голосування та голосування у день виборів, якість виборчого процесу «істотно погіршилася» на етапі підрахунку голосів. Через нестачу чітко встановлених процедур обробки бюлетенів чесний підрахунок голосів не міг бути гарантований, зазначає ОБСЄ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

323