Верховній Раді України пропонується ухвалити закон, який посилив би захист мовних прав російського і російськомовного населення України.

Відповідний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики» зареєстрований у парламенті народним депутатом з фракції Партії регіонів Олександром Черноморовим.

У пояснювальній записці до законопроекту автор вказав, що його метою є, насамперед, конкретизація принципів державної мовної політики щодо забезпечення конституційного права російського і російськомовного населення на вільне використання їхньої рідної мови та мови повсякденного спілкування - російської, як такої, яка є мовою корінного народу, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, і мовою, якою користується якщо не більшість, то, принаймні, половина населення держави.

Законопроектом передбачається, що Українська держава забезпечує своїм громадянам право вільного користування російською мовою як мовою корінного народу України, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, а в регіонах компактного проживання громадян, для яких російська мова є рідною, - функціонування російської мови нарівні з державною.

Згідно із законопроектом, державна мовна політика України базується на визнанні і всебічному розвитку української мови як державної і гарантуванні вільного розвитку регіональних мов або мов меншин, інших мов, а також права мовного самовизначення і мовних уподобань кожної людини і створенні можливостей для надання на законодавчому рівні російській мові, як мові корінного народу, положення, рівного з українською мовою.

Крім того, пропонується створення в державі умов для отримання російською мовою, рідною для значної кількості громадян України, правового становища, рівного тому, яким користується українська мова.

Більш того, передбачається сприяння використанню регіональних мов або мов меншин в усній і письмовій формі у сфері освіти, в засобах масової інформації і створення можливості для їх використання у діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та інших сферах суспільного життя в межах територій, на яких такі мови використовуються, та з урахуванням стану кожної мови, зокрема - з урахуванням стану російської мови, яка широко використовується громадянами України на більшості території держави, забезпечення подальшого вільного використання та розвитку російської мови, яка є історично і культурно зумовленим правом значної кількості громадян України, з подальшим наданням російській мові статусу державної мови нарівні з українською мовою.

Законопроектом також визначається, що держава сприяє використанню державної мови в засобах масової інформації, науці, культурі, інших сферах суспільного життя, а також впровадженню на законодавчому та виконавчому рівні російської мови як державної нарівні з українською мовою. При цьому незнання державної мови чи мови міжнаціонального спілкування не може бути підставою для відмови громадянину України у прийнятті його на роботу. Після прийому на роботу службовець або інший працівник зобов'язаний оволодіти мовою роботи органу або організації, в обсязі, який необхідний для виконання службових обов'язків. У той же час тексти законодавчих актів, офіційних документів, оголошень, повідомлень центральних органів влади виконуються державною і російською мовами.

Також пропонується врегулювати питання друкування бюлетенів під час референдумів. Так, бюлетені для голосування на всеукраїнському або місцевому референдумі друкуються державною мовою і російською мовою, як мовою міжнаціонального спілкування. У межах території, на якій поширена регіональна мова або мова меншин, у бюлетені для голосування на всеукраїнському або місцевому референдумі поряд з текстами державною та російською мовами повинен розміщуватися його переклад на цю регіональну мову або мову меншин (мови).

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада України 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів закон «Про засади державної мовної політики», яким зміцнюються позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» і доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу з мовних питань для розробки і внесення системних пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок використання мов в Україні.

За матеріалами «УНІАН»


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

387