Національний банк допускає ініціювання введення норми про обов'язковий продаж експортерами частини валютної виручки.

Про це повідомив глава НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».

«Це вимушена міра, до якої, як до тимчасового стабілізаційного заходу, ми будемо вдаватися тільки в разі подальшого погіршення ситуації на світових ринках», - сказав він.

Норма про обов'язковий продаж валютної виручки, як зазначив Арбузов, діяла до 2005 року, а її відміна була пов'язана з істотним позитивним сальдо платіжного балансу (близько 4% ВВП).

«Немає нічого дивного у тому, що при менш сприятливому платіжному балансі, викликаному поглибленням світової економічної та боргової криз, НБУ ініціює використання адекватних антикризових інструментів», - сказав він.

НБУ, за словами Арбузова, провів переговори з експортерами за участю Президента, під час яких звернув увагу на те, що валютні авуари (кошти, що зберігаються на закордонних рахунках), зросли за останні 3 роки втричі - з 3 млрд доларів до більш ніж 9 млрд доларів.

«Левова частка цієї суми сформована саме на рахунках експортерів. На чию економіку ці гроші там працюють? Точно не на українську», - сказав глава НБУ.

Норма про обов'язковий продаж частини валютної виручки, за словами Арбузова, застосовується в цілому ряді держав (Бразилія, Мексика та інші).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246