Президенти України і Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський взяли участь у церемонії відкриття Меморіалу жертвам тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Виступаючи на церемонії, Янукович зазначив, що менше року тому вони разом з польським колегою заклали камінь майбутнього меморіалу.

«І ось ми разом відкриваємо цей меморіал. Він виріс на місці, де поховані десятки тисяч людей, які були закатовані радянськими репресивними органами», - сказав Янукович.

Він підкреслив, що мільйони українців були розстріляні у Биківнянському лісі без суду і слідства.

«Репресії, розстріли без суду і слідства, депортація - таку трагічну спадщину залишив нам страшний тоталітарний режим», - сказав Янукович, повідомляє «УНІАН».

За словами Президента України, цей меморіал повинен стати ще одним нагадуванням про трагічну сторінку історії, яку ми не маємо права забувати.

Він підкреслив, що потрібно пам'ятати, що свобода і незалежність дісталися Україні надзвичайно високою ціною, і загальний обов'язок усіх - берегти пам'ять про тих, хто загинув у часи сталінських репресій, у тому числі й у Биківнянському лісі.

Президент нагадав, що, крім українців, у Биківні було розстріляні та поховані представники інших народів, у тому числі поляки, так званий катинський злочин, коли навесні 40-го року були розстріляні тисячі поляків. І частина із них похована саме у Биківнянському лісі.

Янукович висловив переконаність, що сьогоднішня скорботна подія увійде в історію українсько-польських відносин як момент солідарності двох народів, які потерпіли від сталінізму.

«Від імені українського народу висловлюю глибокі співчуття братньому польському народові», - сказав Президент, додавши, що спільно, засуджуючи злочини сталінізму, відновлюючи справедливість, «ми не тільки виконуємо свій обов'язок перед загиблими, ми віддаємо борг перед прийдешніми поколіннями».

У свою чергу, Коморовський підкреслив, що польська сторона довго чекала цього моменту і вірила, що, врешті-решт, пам'ять про загиблих буде відновлена. За словами Коморовського, цей меморіал свідчить, що польський народ пам'ятає і ніколи не забуде про жертви комуністичного режиму.

Він подякував Президентові України, а також усім, хто взяв участь у будівництві меморіалу. «Тут, як ніде в іншому місці, ми відчуваємо єдність нашої польської та української долі. Тут в цьому найбільшому українському некрополі жертв сталінізму ... ми вшановуємо пам'ять загиблих», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362