Президент України Віктор Янукович підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури», повідомляє прес-служба Глави держави.

За словами радника Президента України, керівника Головного управління з питань судоустрою АПУ Андрія Портнова, зазначений закон містить положення, спрямовані на оптимізацію і скорочення існуючих повноважень органів прокуратури.

«Підписаний Главою держави закон позбавляє прокуратуру права вносити приписи і протести, прийняття яких вимагало від фізичних та юридичних осіб безумовного і невідкладного виконання вимог прокурора. Після набуття чинності положень цього акту зупинення підприємницької діяльності з ініціативи прокурора може бути здійснена тільки за рішенням суду. Така процедура дозволить впровадити змагальний судовий порядок у відносинах між прокурором і суб'єктом підприємницької діяльності. Запропонований підхід матиме позитивні економічні наслідки, оскільки буде зменшувати вплив органів на ведення господарської діяльності», - підкреслив радник Президента.

Портнов також зазначив, що норми цього закону вимагають, щоб повноваження прокурора щодо виявлення порушень закону здійснювалися виключно після прийняття мотивованої постанови, з чітким зазначенням підстав для їх здійснення. Передбачений законом обов'язок надання такої постанови особі, щодо якої здійснюється перевірка, і закріплене за ним право на оскарження цієї постанови у суді також буде сприяти посиленню судового контролю за діяльністю органів, додав він.

«Переконаний, що ініціатива народних депутатів, яка прийнята парламентом і підтримана сьогодні Президентом, є важливим кроком у напрямі реформування прокуратури та приведення її функцій та повноважень у відповідності з європейськими стандартами», - сказав Портнов.

«Разом з тим Президент вважає, що цей крок є важливим, але недостатнім для завершення реформи прокуратури. Тому під керівництвом Глави держави продовжує свою діяльність робоча група, яка повинна представити на розгляд парламенту пропозиції, які дозволять системно і докорінно реформувати прокуратуру. Подальші напрацювання обов'язково будуть направлені на експертизу у європейські інститути», - підкреслив радник Президента України.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 вересня Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що законопроект про зміни до Закону України «Про прокуратуру» в першу чергу спрямований на забезпечення виконання взятого Україною перед Радою Європи зобов'язання, а саме – змінити роль та функції Генеральної прокуратури.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2265