Прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики» дозволяє усунути дискримінацію між україно- і російськомовним населенням нашої держави. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у прямому ефірі програми «Іспит для влади», повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Чи можна вважати нормальним, що дітям забороняли на перервах у школах розмовляти рідною для них мовою? Чи можна вважати нормальним, що літня людина у регіонах, які традиційно розмовляють російською мовою, не може розібратися з етикеткою до ліків або прочитати інструкцію про застосування цих ліків? Чи можна вважати такі перегини нормальними?» - запитав Азаров, коментуючи ухвалення мовного закону.

За словами прем'єр-міністра, у цьому питанні необхідно виходити із реальності. А реальність така, що значна частина України переважно російськомовна. «Тому треба створити всі умови, щоб люди, які говорять російською мовою, не відчували для себе ніяких дискримінацій. Якщо закон це завдання вирішує - він вже позитивний. І тут справа не у політиці. Це наша принципова позиція, яка повинна була бути реалізована, і вона була реалізована», - заявив Азаров.

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада України 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів закон «Про засади державної мовної політики», яким зміцнюються позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність 10% і вище.

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI «Про засади державної мовної політики» і доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу з мовних питань для розробки і внесення системних пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок використання мов в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

327